KANCELARIJA ZA KIM: Napad na sveštenika SPC dokaz da se mržnja prema Srbima na Kosovu politički neguje i toleriše
Foto: Kancelarija za KiM

fizički nasrtaj na sveštenika

KANCELARIJA ZA KIM: Napad na sveštenika SPC dokaz da se mržnja prema Srbima na Kosovu politički neguje i toleriše

SRBI NA KIM -

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizren u direktna posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu politički neguje i toleriše.

“Prizren je grad od posebnog značaja za srpski narod i njegovu istoriju i duhovnost, i srpskom sveštenstvu, bogoslovima i hodočasnicima mora biti garantovan najviši nivo bezbednosti, jer poruka koju oni svi zajedno upućuju jeste poruka mira i tolerancije. Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Kosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti”, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju da je zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer, kako navode, Priština nakon dolaska Aljbina Kurtija na čelo vlade sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe.

“Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira i zato se nadamo da će jučerašnji incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima”, zaključuju.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

02:54

KORISTE SISTEM ANAKONDE NA KiM, KAKO BI ISPRAZNILI PROSTOR OD SRBA! Petronijević: Kurti ne radi ništa sam, zamazuju oči Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track