"IZLAZNOSTI NEMA SKORO UOPŠTE" Radaković: Boksovi postavljeni naopako, a kamere čudno tako da snimaju kako ko glasa?!
Foto: Kosovo online printscreen

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture

"IZLAZNOSTI NEMA SKORO UOPŠTE" Radaković: Boksovi postavljeni naopako, a kamere čudno tako da snimaju kako ko glasa?!

SRBI NA KIM -

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković istakao je da je izuzetno mala izaznost na glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova dodajući da je uočljiv problem sa postavljanjem biračkih kutija jer su nameštene tako da kamera direktno može da snimi kako je ko glasao.

"Izborni dan od 7 časova protiče tiho sa vrlo vrlo malom ili uopšte bez izaznosti. Imamo sedam glasova gde su birački odbori glasali na svojim biračkim mestima u Leposaviću, sve Albanci, imamo tri glasa Albanaca u opštini Severna Mitrovica, na ostalim mestima nema izlaznosti uopšte", kazao je Radaković za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, izborni dan je počeo sa problemom zbog sigurnosnih kamera.

"Kamere su postavljene vrlo čudno, a najveća greška koja je uočljiva je problem sa biračkim kutijama, boksovima koji su okrenuti naopačke, što znači da kamera bukvalno može da snimi kako ko glasa. Mi smo uložili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji, oni kažu da su im rekli u Albaniji, odakle su im donirali kamere, da ih tako postave", navodi.

Dodaje da postoji još jedan problem, a to je broj ljudi na biračkim mestima.

Svako biračko mesto sa troje ljudi, kako kaže, po zakonu može da se otvori, ali na njemu ne može da se glasa. "Mala je ili uopšte nema izlaznosti, ne očekujem probleme generalno u celom procesu", naveo je.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja