PETKOVIĆ REAGOVAO NA SVE UČESTALIJE NAPADE NA SRBE NA KIM: Režim u Prištini želi da sprovede etničko čišćenje
Foto: Nemanja Nikolić

PETKOVIĆ REAGOVAO NA SVE UČESTALIJE NAPADE NA SRBE NA KIM: Režim u Prištini želi da sprovede etničko čišćenje

SRBI NA KIM -

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije, reagovao je na najnoviji napad Albanaca na Srbe na Kosovu i poručio da se "Srbi svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život na prostoru KiM". Kako je rekao, o tome svedoči i podatak da je zabeležen 500. etnički motivisani incident od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, a "svi oni su direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi njegov režim iz Prištine".

Petković je podsetio da je "pre dve noći grupa albanskih ekstremista napala je dvadesetogodišnjeg Petra Kostića, na parkingu u Kosovskoj Mitrovici".

- Opljačkala ga i mučki pretukla, čime su zaokružili alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima. Sve Kurtijeve političke odluke donete su samo da zagorčaju život Srbima na KiM, a zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC, srpsku imovinu…- naveo je Petković.

"Beograd će tražiti da se svaki incident rasvetli"

Kako je rekao, čineći, sa jedne strane institucionalno nasilje prema Srbima, i sa druge strane podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, "režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta".

- Beograd će uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru KiM - zaključio je Petković.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track