DIREKTORKA ŠKOLE VUKIĆEVIĆ: Dovijamo se kako znamo i umemo, Kurtijeve uredbe svima otežavaju život
Foto: Kosovo online printscreen

Direktorka škole "Branko Radičević" u Severnoj Mitrovici

DIREKTORKA ŠKOLE VUKIĆEVIĆ: Dovijamo se kako znamo i umemo, Kurtijeve uredbe svima otežavaju život

SRBI NA KIM -

Direktorka škole "Branko Radičević" u Severnoj Mitrovici Biljana Vukićević kaže da se tri meseca, otkako je na snazi uredba Centralne banke Kosova kojom se brani upotreba dinara, radnici ovog kolektiva, kao i celokupno srpsko stanovništvo na Kosovu, dovijaju kako znaju i umeju da bi organizovali svakodnevni život.

"Funkcionisanje je otežano, sve ove Kurtijeve uredbe nažalost otežavaju već narušeni red i mir u gradu. Odlazak do prve Poštanske štedionice, do Rudnice, možda mogu da priušte mlađi ljudi, ali puno je starijeg i bolesnog stanovništva, stanovništva koje je u postelji. Sve te uredbe ugrožavaju čitavo stanovništvo na KiM. I nisu u pitanju samo finansijska sredstva. U prodavnicama gotovo da nema srpskih proizvoda, rafovi su poluprazni, u državnoj apoteci nema lekova... ", kaže Vukićević za Kosovo onlajn.

Kada je reč o radu škole, kako navodi, pribavljanje nastavnih sredstava i udžbenika i drugih stvari potrebnih za rad u učionici je jako otežano.

"I roditelji imaju problem sa tim. Mi kao nastavnici pokušavamo da im olakšamo koliko god je moguće, ali to sve ide teže i teže. I izvođenje ekskurziija i rekreativnih nastava, plaćanja... Ugrožen je platni promet i nije stvar u tome da se samo ode do Rudnice i uzme novac. Kao neko ko je na čelu ove škole pokušavam da sa mojim radnicima pomognemo onima kojima je još teže", navodi Vukićević.

Kako ističe, ono što je posebno brine je bezbednost omladine jer se svakodnevno dešavaju različita hapšenja.

"Pre neki dan je jedan dečak pretučen bezrazložno, naše devojčice nisu bezbedne, mi kao i roditelji i nastavnici i direktori, čitavo stanovništvo ovog grada je u strahu i panici, što je sasvim normalno. Sve u ovom gradu i uopšte na KiM je u jednoj teškoj bezbednosnoj situaciji, koju ćemo, nadam se, uz pomoć naše države na neki način prevazići i ostati tu gde jesmo. Srpski napaćeni narod uspeva i ovu situaciju da prebrodi, dokle, ne znam. Naš narod je vrlo trpeljiv. Sve što ga snađe trpeće da bi ostao na svojoj zemlji, ali to je veoma teško. Dok je naša vlada Srbije i naša država iza nas i mi smo uz nju", kaže Vukićević.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track