"REPETIRA PUŠKU, JESI ČUO" Jeziv snimak privođenja dva srpska dečaka u Leposaviću! "Stavi ruke" UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Kosovo online printscreen

kamera snimila trenutak privođenja

"REPETIRA PUŠKU, JESI ČUO" Jeziv snimak privođenja dva srpska dečaka u Leposaviću! "Stavi ruke" UZNEMIRUJUĆI VIDEO

SRBI NA KIM -

Kosovska policija privela dva srpska mladića: Maltretirali su nas i prskali suzavcem jer smo pevali naše pesme

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu.

Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice.

Na snimku privođenja srpskih mladića jasno se vide pripadnici kosovske policije sa dugim cevima kako privode maloletnike u Leposaviću.

Mladići iz Leposavića kažu da su sada uplašeni šta smeju i kako da rade u svom rodnom mestu. Aleksa Babić kaže da su ih policajci maltretirali sve do policijske stanice.

„Bili smo prekoputa kafića ’Mistik’ i pevali smo naše pesme koje smo slušali na punoletstvu o našem Kosovu, zbog toga su nas pripadnici policije priveli i odveli u pritvor, gde smo morali da dajemo izjavu i gde su nas maltretirali. Terali nas da kažemo što smo to pevali, vređali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice", priča Babić.

On dodaje da nisu remetili javni red i mir, samo su pevali i nisu imali nameru da nekoga provociraju.

00:56

Kurtijevi policajci sa dugim cevima maltretiraju srpsku decu

"Nismo remetili mir, nismo vikali, pevali smo kosovske pesme i nismo imali nameru nikoga da isprovociramo, nismo provocirali, nismo pravili nikakve probleme. Tokom privođenja jesu vršili silu, pribili su nas uz zid, vezali su nas lisicama, spakovali u kola i odveli, i primenjivali su silu u stanici policije", rekao je Babić.

On dodaje da je sada uplašen za šta sve može biti priveden.

"Bojimo se jer više ne znamo šta smemo, a šta ne. Možemo zbog raznih stvari da budemo privedeni, ugroženi smo i mislim da je ovde za mlade do neke i opasno za život", kaže Babić.

Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici terali da pevaju ponovo iste pesme.

1 / 3 Foto: Kosovo online printscreen

"Bili smo kod drugarice na veselju, posle veselja svi smo otišli u jedan kafić gde smo pevali iste pesme. Nismo nikoga provocirali, nismo imali nameru nikoga da vređamo, pevali smo kosovske pesme. Nakon toga su došli i prskali nas suzavcem, odmah su nas uhapsili, mene i drugara, ne znam zbog čega. Držali su se na nas i vikali ’ajde sad pevajte ovde, šta ste pre pevali’, napadali su nas sve vreme tu. Jednog drugara su naprskali suzavcem u oči pa je išao ambulantu, a suzavac je i mene zakačio. Stegli su nam lisice koliko su mogli ubacili u kola i posle dole u stanicu pisali prijavu, kaznu 200 evra i nakon te prijave su nas pustili da idemo kući", rekao je Antonijević.

I on je kao i njegov vršnjak uplašen šta sme da radi i koliko je bezbedan.

"Plašimo se, hapse nas za sitnice bez razloga, ne znam šta smem da uradim, a šta ne", kazao je Antonijević.

Kažnjeni su sa po 200 evra, ako uplate za 15 dana 100 kazna će im tako biti smanjena na pola.

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani kaže da je prijavljeno u 1.30 remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima Kosova kažnjivo posle ponoći od 1 sat.

privođenje, srpski mladići, Leposavić, kosovska policija
foto: Kosovo online printscreen

Ejšani je za Kossev izjavio da suzavac nije bačen ka mladićima ili upotrebljen protiv njih, već da se, kako tvrdi, aktivirao slučajno usled tehničkih problema, odnosno neispravnosti.

„Došlo je do nesreće. Suzavac je aktiviran, ali nije bačen ka ljudima, nego je pao dole. Kada je jedan policajac izlazio iz auta, suzavac je pukao jer najverovatnije nije imao osigurač, došlo je do tehničkih problema“, kazao je on.

Oglasila se i tzv. kosovska policija

Kosovska policija demantovala je i nazvala tendencioznim tvrdnje da je u Leposaviću maltretirala dvojicu srpskih mladića zato što su pevali pesme o Kosovu. Iako postoji snimak, na kojem se vidi da policija sa dugim cevima privodi mladiće, koji su potvrdili da su ih policajci prskali suzavcem, iz kosovske policije kažu da su se rukovodili "najdemokratskijim principima" u cilju održavanja javnog reda.

Leposavić, Andrija Antonijević, Aleksa Babić
foto: Kosovo online printscreen

“Kosovska policija, u cilјu ispravnog informisanja javnog mnjenja, ovim zvaničnim saopštenjem demantuje pristrasna i neistinita pisanja objavlјena u nekim, uglavnom srpskim medijima, a koja se odnose na srpsku kancelariju za Kosovo, a koji predstavljaju nerealno stanje da policija nije postupala i nije se ponašala kako treba prema pojedinim mladim Srbima/decom u opštini Leposavić”, navodi se na početku saopštenja.

Dodaje se da su policijske jedinice za brzo delovanje iz Severne Mitrovice “tokom obavljanja redovnih policijskih poslova, reagovale na slučaj narušavanja reda i javnog mira u kafiću, gde su dve osobe kažnjene zbog remećenja reda i mira. javnog reda”.

“Vredi napomenuti da se kosovska policija rukovodi najdemokratskijim principima i da je preduzela sve policijske mere i radnje u cilju održavanja javnog reda i mira kao i garantovanja bezbednosti svih građana bez razlike”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su sve informacije o maltretiranju srpskih dečaka - tendenciozne.

“Dakle, ovakve tendenciozne izjave ne služe ni građanima ni javnoj bezbednosti, jer se postupanje policije zasniva na predviđenim zakonskim procedurama, uključujući i održavanje javnog reda i mira. Za zvanične informacije, pozivamo medije i sve strane da se pozovu na zvanične informacije Kosovske policije”, stoji na kraju prvog saopštenju.

Na snimku privođenja srpskih mladića koji je Kosovo onlajn objavio jasno se vide pripadnici Kosovske policije sa dugim cevima privode maloletnike u Leposaviću. To su kasnije potvrdili i sami mladići.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track