Petrohemija zagadila hlorom vazduh u Pančevu

Kvar u pogonu elektrolize

Petrohemija zagadila hlorom vazduh u Pančevu

Srbija -
Došlo je do ispuštanja manje količine hlora u vazduh, što su građani mogli da osete, ali nije poznato koliko tačno, jer aparati pančevačkog monitoringa zagađenja ne mere koncentracije ove opasne materije

PANČEVO - Iz Hemijske industrije "Petrohemija" jutros je, zbog kvara u pogonu elektrolize, u vazduh ispuštena određena količina hlora, saopštio je gradski Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu.

"Došlo je do ispuštanja manje količine hlora u vazduh, što su građani mogli da osete, ali nije poznato koliko tačno, jer aparati pančevačkog monitoringa zagađenja ne mere koncentracije ove opasne materije", izjavila je sekretar za ekologiju Olga Šipovac.

Stanovnici naselja Vojlovica koji žive u blizini "Petrohemije" žalili su se da su zbog zagađenja morali dva sata da drže maramice na ustima i nosu, a u okolini fabrike se još oseća miris hlora, javili su lokalni mediji.

Hitna pomoć nije primila ni jedan poziv iz tog dela Pančeva, niti je intervenisala, rečeno je u toj službi.

Do incidenta je došlo oko 8 sati zbog kvara na jednom kompresoru u pogonu elektrolize, pa je pogon zaustavljen u 9,45 časova, kada je prestalo ispuštanje hlora, saopšila je "Petrohemija". Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine je na terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja