Kriza uslovila otpuštanja u Livnici Kikinda

Žrtve krize u automobilskoj industriji

Kriza uslovila otpuštanja u Livnici Kikinda

Srbija -
Iako je potreba za njima prestala još pre pet godina, tek pre nekoliko dana 66 zaposlenih dobilo otkaze kao tehnološki višak

KIKINDA - Dok u AD “Livnica Kikinda”, čiji je većinski vlasnik slovenački “Cimos”, nedavno otpuštanje 66 zaposlenih, od kojih je 20 odsto sa visokom i višom školskom spremom, obrazlažu krizom koja je pogodila automobilsku industriju, u Međuopštinskom veću SSS ne misle tako:

- U ovoj fabrici dogodio se socijalni udar. Odbor direktora je 30. septembra otpustio kao tehnološki višak 66 radnika, a da im pre toga nije, saglasno odredbama Zakona o radu, ponudio premeštanje na druge poslove, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, ili upućivanje na rad kod drugog poslodavca- kategoričan je Ilija Drljić, predsednik Meuopštinskog SSS u u Kikindi:

-Zatečeni smo da su prekobrojni i iskusni inženjeri. Sudbine jednog broja otpuštenih su dramatične. Ne možemo dovesti u situaciju čoveka koji izdražava još pet članova porodice da nema nikakvih primanja – kaže Drljić.

Iz AD “Livnica Kikinda” je saopšteno da je radni odnos prestao radnicima za čijim radom je potreba prestala još pre pet godina:

-I pored toga, oni su bili u radnom odnosu i na plaćenom odsustvu. Redovno su dobijali zarade i ostvarivali sva prava iz radnog odnosa. Sada je tim radnicima prestao radni odnos uz isplatu zakonom propisane otpremnine, čija visina zavisi od ostvarenih godina staža osiguranja. Zbog krize i problema u automobilskoj industriji u celom svetu, više nismo u mogućnosti da isplaćujemo zarade radnicima koji ne rade već nekoliko godina - navode iz ove fabrike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track