Kriterijumi za pomoć i društveno koristan rad
Foto: Saša Urošev

Da se mahinacijama stane na kraj

Kriterijumi za pomoć i društveno koristan rad

Srbija -
Na ovaj način pokušaćemo da zaustavimo zloupotrebe onih koji ogrevna drva preprodaju dok se drugi smrzavaju, poručuju opštinari

KIKINDA: Odzvonilo spletkarošima!

Da bi jednokratnu novčanu pomoć ili drva za ogrev dobili oni kojima je tako nešto zaista neophodno, članovi opštinskog Fonda solidarnosti rešili su da „okrenu list“.

Nadležni su odlučni da stanu na kraj ružnoj pojavi koja se ogleda u tome da neodgovorni pojedinci dobijeno ogrevno drvo preprodaju, dok drugi nevoljnici cvokoću smrzavaju se u četiri zida.

Osim utvrđivanja kriterijuma za ostvarivanje pomoći, planirano je uvođenje društveno korisnog rada. Njime će biti obuhvaćene sve radno sposobne osobe koje potražuju pomoć od Fonda solidarnosti:

"Svesni smo da ovo nije popularna mera, ali je to neophodno da učinimo kako bi se smanjio broj zahteva prema Fondu solidarnosti. Onaj ko ne odradi propisanu satnicu, ostaće uskraćen za novčanu pomoć ili ogrev", kaže Aleksandra Majkić, predsednica SO Kikinda.

Ona podseća da je opština Kikinda jedna od retkih u Srbiji u kojoj još uvek postoji Fond solidarnosti. Problem je što zahtevi onih koji vape za pomoć prevazilazi mogućnosti ovog fonda:

"U proteklih mesec i po dana stiglo nam je više od 230 zahteva za jednokratnu novčanu pomoć. Samo u proteklih desetak dana, dobili smo 633 zahteva za obezbeđivnaje dva kubika ogrevnog drveta. Predložiću da prednost prilikom raspodele ogreva imaju dobrovoljni davaoci krvi koji su je darivali više od 150 puta", ističe ona.

U kikindskoj opštini sve je više sirotinje i tranzicionih gubitnika koji su ostali bez posla. Oni se s pravom pribojavaju predstojeće zime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track