Protest radnika propalih zrenjaninskih firmi

Ugašeno 30.000 radnih mesta

Protest radnika propalih zrenjaninskih firmi

Srbija -
Učesnici protesta od države traže obeštećenje za radnike koji su ostali bez zarađenih plata jer im je firma otišla u stečaj, utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u spornim privatizacijama i preispitvanje ostalih privatizacija, a ne samo 24 koje je zatražila Evropska unija

ZRENJANIN - Radnici dvadesetak propalih zrenjaninskih firmi, nezadovoljni odnosom vlasti prema njihovim ranijim zahtevima, protestovali su danas u centru Zrenjanina, a njima su se pridružili i članovi Nezavisnog udruženja penzionera javnih službi Srbije.

Učesnici protesta od države traže obeštećenje za radnike koji su ostali bez zarađenih plata jer im je firma otišla u stečaj, utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u spornim privatizacijama i preispitvanje ostalih privatizacija, a ne samo 24 koje je zatražila Evropska unija.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije (NSJS S) Ranko Hrnjaz, koji je organizator protesta, kazao je da se u Vladi Srbije često pominju 24 sporne privatizacije, od kojih su dve u Zrenjaninu - Šinvoz i Jugoremedija, ali da u Zrenjaninu postoji preko 50 spornih privatizacija, zbog čega je 30.000 radnih mesta ugašeno.

On je podsetio na protest održan aprila ove godine, i rekao novinarima da do danas nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen. "Cilj protesta je da podsetimo vlast na obećanja koja nisu ispunjena i da ih pitamo imaju li nameru da to urade", rekao je Hrnjaz, napominjući da je socijalni dijalog na "katastrofalno niskom nivou". On je istakao da će sindikat od danas dobošarima na zrenjaninskim ulicama i trgovima najavljivati nove akcije.

Jedna od radnica propalog preduzeća "Trgovinsko Banat", Zorica Sovilj, kaže da radnici nikako ne mogu da naplate svoja potraživanja i da su do sada samo slušali "prazne priče". U glavnoj gradskoj ulici potpisivana je i peticija protiv izmena zakona o radu, štrajku i penzijsko-invalidskom osiguranju koji će, kako navode u NSJS S, biti usvojeni bez konsultovanja sindikata i bez socijalnog dijaloga.

Ranko Hrnjaz obratio se kasnije i odbornicima zrenjaninske Skupštine, i u toku današnje skupštinske sednice, ponovio zahteve bivših radnika. "Imate dole desetak ljudi koji su stupili u štrajk glađu, oni su svakako gladni, ali će noćas ostati da gladuju na trgu", rekao je Hrnjaz odbornicima. On je kao problem naveo i najavljenu racionalizaciju u javnim preduzećima za 15 odsto i ukazao da očekuje da će neko od čelnika pomoći u rešavanju brojnih problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track