ZRENJANIN: Glađu štrajkuje još 12 radnika

Trg slobode

ZRENJANIN: Glađu štrajkuje još 12 radnika

Srbija -
Štrajk tri žene i devet muškaraca trajaće dok im se neko od nadležnih ne obrati

ZRENJANIN - U centru Zrenjanina i danas štrajkuje glađu 12 bivših radnika propalih zrenjaninskih firmi koji sa još 4.500 bivših radnika i akcionara traže isplatu dugova, na osnovu pravosnažnih rešenja.

U organizaciji Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije (NSJSS) i Udruženja nezaposlenih, bivši radnici su juče protestovali na Trgu slobode a svoje zaheve su izneli i pred odbornicima, na redovnoj, ranije zakazanoj sednici, posle čega su započeli štrajk glađu.

Slavinka Despotov kaže da će štrajk tri žene i devet muškaraca na Trgu slobode trajati dok im se neko od nadležnih ne obrati i objasni šta će biti sa zahtevima podnetim na prvom protestu 4. aprila. "Osnovni zahev je isplata zaostalih, pravosnažnih potraživanja kojih u Zrenjaninu ima 4.500 iz pedestak propalih firmi", kaže Despotov, bivša radnica "Agoživa".

Potpredsednik NSJSS Ranko Hrnjaz izjavio je da je prva noć štrajka glađu protekla mirno a da su bivši radnici i penzioneri, koji okruženi transparentima sede na stepeništu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, bili posluženi toplim napicima.

Hrnjaz kaže da će protest trajati dok se od nadležnih ne dobije uverenje da će oštećenim radnicima i akcionarima biti isplaćena pravnosnažna potraživanja. "To je bolje i za radnike i za državu, da ne bi počeli s tužbama sudu u Strazburu čije bi presude blokirale državni budžet, jer je u drugim delovima Srbije slično stanje kao u Zrenjaninu ", rekao je Hrnjaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track