PLATA U UTORAK: Vučić štrajkačima obećao da neće gasiti FAP
Foto: Tanjug

Postignut dogovor

PLATA U UTORAK: Vučić štrajkačima obećao da neće gasiti FAP

Srbija -
Radnici su aplauzima reagovali na vicepremijera i na vesti koje im je doneo, a predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš je rekao da je "vredelo čekati" na njegov dolazak
1 / 7 Foto: Tanjug

PRIBOJ - Nećemo gasiti FAP, radnicima će do utorka će biti uplaćena jedna plata i rešen problem overe zdravstvenoih knjižica, a do 1. marta 2014. dobijaće uz minimalac sve zaostale plate - rezultat je dogovora kojeg je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić postigao sa predstavnicima štrajkača i poslovodstvom pribojskog preduzeća.

Takođe Vučić je najavio da će do 1. marta 2014. biti pronađen strateški partner za FAP i biti urađeno pravo a ne lažno restruktuiranje srpskog privrednog giganta.

On je radnicima rekao da razume njihov gnev, da nisu bili na pruzi iz besa, već iz muke, ali da moraju shvatiti da država ne može da toleriše zaustavljanje železničkog saobraćaja, koji je za samo tri dana "koštao" 25 miliona.

Vučić je najavio da će vlada posebnim aktom rešiti i problem overe njihovih zdravstvenih knjižica, te da je FAP od velikog značaja i velikog interesa za Srbiju..

Prvi potpredsednik Vlade je najavio formiranje radne grupe od predstavnika ministarstava privrede i finansija, rukovodstva, predstavnika zaposlenih i Mercedesa, kao zainteresovanog partnera, i nekog iz njegovog kabineta, s ciljem da pronađu rešenje za fabriku u Priboju.

"Ja ću nadgledati njihov rad, da bih mogao da garantujem za dogovoreno", naglasio je Vučić.

Radnici su aplauzima reagovali na vicepremijera i na vesti koje im je doneo, a predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš je rekao da je "vredelo čekati" na njegov dolazak.

Vučić je rekao da nije znao da li će ga dočekati kamenicama, ili lepo, kao što je i bilo, a da je trebalo odmah da ga zovu, i on bi se, kao i danas, odazvao.

Sa Vučićem U FAP stigao i direktor Mercedes Benca za Srbiju

Posle podne je počeo sastanak prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa poslovodstvom i predstavnicima štrajkača Fabrike automobila Priboj (FAP) na kojem su razgovarali o rešenju za tu kompaniju.

Sa Vučićem je u Priboj na sastanak došao i direktor Mercedes Benca za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle, od kojeg se očekuje da vidi da li može da pomogne zapošljavanju kapaciteta pribojske fabrike vozila. Sastanku prisustvuju i Vučićevi ekonomski savetnik Siniša Mali i Jorg Heskens, koji radi u Ministarstvu finansija Srbije.

Radnici FAP-a su jutros, na najavu Vučićevog dolaska u Priboj, prekinuli četvorodnevnu blokadu železničke stanice u tom gradu. Zaposleni u FAP-u traže isplatu četiri i po zaostale zarade, overu zdravstvenih knjižica i garancije da će biti nađeno rešenje da fabrika nastavi proizvodnju.

- Država je spremna, da pomogne FAP-u, ali neće pomagati nerad i javašluk- rekao je Vučić dolazeći na sastanak sa štrajkačima.

Štrajkači su na vest da će doći Vučić, uklonili blokade sa pruge. Posle četiri dana prošao je prvi putnički voz na relaciji Beograd-Prijepolje, a potom i teretni voz za prevoz Fijatovih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track