PROTEST PORODILJA: Po 20.000 naknade kasni im 9 meseci
Foto: Tanjug

Kragujevac

PROTEST PORODILJA: Po 20.000 naknade kasni im 9 meseci

Srbija -
Majkama beba biće od septembra isplaćivano po 11.000 dinara

KRAGUJEVAC - Grupa kragujevačkih nezaposlenih porodilja, protestovala je danas ispred gradske uprave zato što im nakada od 20.000 dinara mesečno kasni devet meseci.

Porodilja Gordana Živković rekla je da su se nezaposlene porodilje organizovale putem društvene mreže Fejsbuk kako bi ispred gradske uprave iskazale nezadovoljstvo zbog kašnjenja naknada.

U razgovoru s porodiljama član Gradskog veća za socijalna pitanja Jasmina Nedović obećala je da će od naredne sedmice grad početi sa isplatom nakada mesec za mesec.

Ona je objasnila da isplata naknada kasni, jer lokalna samouprava od repubike mesečno dobija manje 60 miliona dinara zbog ukidanja poreza na promet.

"Oko 550 porodilja prima naknadu, što je na mesečnom nivou 10,5 miliona dinara", navela Nedović i podsetila da zbog manjka sredstava u budžetu ne trpe samo porodilje, već da do zastoja dolazi, kako je rekla, na svim nivoima.

Kragujevačke porodilje nisu zadovoljne takvim odgovorom objašnjavajući da su i ranije dobijale obećanja da će se stabilizovati isplata naknade.

"Tražimo da nam se naknade isplate do petka i ako to ne bude tako, ponovo ćemo protestovati", rekla je porodilja Brankica Mitić.

Odlukom Skupštine grada nezaposlene porodilje od pre dve godine dobijaju naknadu od 20.000 dinara mesečno. Ta odluka nedavno je izmenjena, pa će porodiljama počev od septembra biti isplaćivano po 11.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja