Kuća se ruši od stalnih detonacija
Foto: Nemanja Pančić

Kamenolom kriv za rušenje

Kuća se ruši od stalnih detonacija

Srbija -
Milovina Kovačević iz Gornjeg Lajkovca godinama strahuje da će je kuća zatrpati jer su zidovi i plafoni ispucali od eksplozija

BEOGRAD - Tuđom krivicom ostala bez krova nad glavom.Milovina Kovačević (61) iz Gornjeg Lajkovca, mesta u opštini Mionica, već sedam godina nije se pošteno naspavala od straha da će joj se u toku noći srušiti kuća, naprsla od svakodnevnih detonacija u kamenolomu Drenovac, udaljenom oko 300 metara od njene kuće.Stalni udariNajgore od svega je što nadležni iz kompanije „Vojput“ iz Subotice, u čijoj je nadležnosti kamenolom Drenovac, odbijaju da joj nadoknade štetu nastalu na kući, iako ih na to obavezuje ugovor koji su sa Opštinom Mionica potpisali 2004.- Po celu noć strepim i osluškujem kako zidovi krckaju, kao kad orahe krcaš. Vidite i sami da su mi kuću potpuno uništili, a neće ni glavu da okrenu na moje žalbe jer kažu da ju je oštetio zemljotres. To nije istina jer je bila zdrava dok kamenolom nije proradio. Od 2006, kad je kamenolom otvoren, do danas šteta se samo povećava. Zidovi su ispucali, malter je s plafona padao više puta, odžak je dva puta pucao... - nabraja Milovina dok pokušava da sakrije suze. Na njenoj kući je, kako sama kaže, nekoliko puta menjan crep jer se od eksplozija u kamenolomu sva trese.- Otpadala su mi vrata na sudoperi, šoljice za kafu ispadaju iz visećih elemenata. Na moju slavu, Veliki Spasovdan, tanjiri na stolu poskakivali su od detonacija. Zvečali su kao da dižeš sto. Potpuno su mi uništili kuću i, kako mi je rekla građevinska inspektorka iz opštine Mionica Persida Kurtić, popravka je nemoguća - jada se Milovina.Dug procesOna dodaje da od penzije od 7.000 dinara ne može da popravi naprsline na zidu, pa ne zna kako će preživeti zimu.Ona dodaje da su ona i još troje komšija čije su kuće takođe oštećene podneli u julu 2010. tužbu protiv „Vojputa“ iz Subotice Osnovnom sudu u Valjevu, ispostava Mionica, ali proces još nije okončan.Građevinski inženjer Persida Kurtić potvrdila je za Kurir da su oštećenja na Milovininoj kući nastala posle otvaranja kamenoloma Drenovac.- Dolazila sam kad su na početku miniranja u kamenolonu Milovini spali viseći elementi. S vremenom su oštećenja uzela maha, sad je kuća toliko rastresena da ju je teško sanirati. Lakše je napraviti novu - kaže Kurtić.

U strahu...Ruše se i zidovi i plafon
U strahu...Ruše se i zidovi i plafon

Kuću je oštetio zemljotresGeneralni direktor kompanije „Vojput“ iz Subotice Duško Dražić negira da su detonacije u kamenolomu uzrok oštećenja na Milovininoj kući.- Formirali smo komisije, koje su utvrdile da su oštećenja posledica zemljotresa, a ne vibracija iz kamenoloma. Postavljeni su kontrolni uređaji za merenje detonacija. Utvrđeno je da nema seizmičkih promena koje bi mogle izazvati oštećenja na kućama koje su s druge strane brda. Teško je preuzeti odgovornost za objekte koji su oštećeni u zemljotresu pre toliko godina - kaže Dražić i dodaje da će sud utvrditi ko je odgovoran za štetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track