CENTAR ZA TALENTE: Testiranje nadarenih učenika u subotu u Čačku

Moravički okrug

CENTAR ZA TALENTE: Testiranje nadarenih učenika u subotu u Čačku

Srbija -
Školama je prepušteno da obave selekciju dece koja će doći na proveru znanja, a učenici test ne treba da shvate kao eliminatorni, jer će moći da se uključe u rad Centra

ČAČAK - Direktor Regionalnog centra za talente Svetislav Marković uputio je danas poziv učenicima sedmog i osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolcima iz Moravičkog okruga za testiranje u subotu, 23. novembra, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Čačku da bi nastavili da se bave naučno-istaživačkim radom iz oblasti za koje su nadereni.

Prema njegovim rečima, đaci će imati priliku da u okviru Centra nastave razvijanje svojih sposobnosti i usavršavanje znanja.

"Učenici biraju oblasti u saradnji sa psiholozima, pedagozima i predmetnim nastavnicima u svojim školama, a u centru mogu da unaprede znanja iz matematike, fizike, hemije, informatike, biologije, ekologije, istorije, geografije, srpskog i engleskog jezika i književnosti", naveo je Marković.

On je dodao da je školama prepušteno da obave selekciju dece koja će doći na proveru znanja, a učenici test ne treba da shvate kao eliminatorni, jer će moći da se uključe u rad Centra.

Marković je ocenio da saradnja škola i Centra nije na najvišem nivou budući da postoje škole koje nisu preporučivale deci da se bave naukom i istraživanjem, ali, kako je napomenuo, postoje i obrazovne ustanove u kojima nije razvijen takmičarski duh, pa s toga nemaju polaznike ni za takmičenja koje organizuje Ministarstvo prosvete.

On je podsetio da se u školama organizuju takmičenja isključivo iz znanja u određenim oblastima, dok Centar u okviru svojih aktivnosti obuhvata i samostalan istraživački rad uz pomoć mentora.

Upitan kako su se do sada pokazala deca iz Moravičkog okruga i u kojim oblastima su ispoljila najviši stepen znanja, Marković je odgovorio da je imalo polaznika koji su ostvarili izvanredne rezultate.

"Sada neki od njih rade u Francuskoj, Americi, zbog čega smo veoma ponosni, a kada je u pitanju prošla godina učenici su osvojili sedam prvih mesta, a najbolji rezultati su ostvareni iz prirodnih disciplina, poput matematike i fizike", kazao je on.

Regionalni centar za talente u Čačku osnovan je 1999. godine radi unapređenja stečenog znanja tokom redovnog školovanja, a sprovodi mentorsku nastavu i organizuje pisanje naučno-istraživačkih radova manjeg obima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track