KLOSTRIDIJA: Bakterija smrti i u kikindskoj bolnici
Foto: Saša Urošev

Preduzete protivepidemijske mere

KLOSTRIDIJA: Bakterija smrti i u kikindskoj bolnici

Srbija -
Od klostridije obolelo 6 pacijenata. Jedna bolesnica je preminula , ali se ne može utvrditi da je uzrok smrti klostridijalna infekcija

KIKINDA - Potvrđena uznemirujuća vest!

Opšta bolnica u Kikindi pridružila se povećoj grupi zdravstvenih ustanova širom Srbije u kojima je tokom prošle i ove godine harala opaka bakterija klostridija.

Vest da se bakterija koja je zarazila više od 1.000 ljudi, a tokom prošle i ove usmrtila četrdesetak osoba u našoj državi, potvrdio je dr Milan Mitrić, direktor bolnice.

"Šestoro pacijenata je u našoj ustanovi obolelo klostridije. Uglavnom su oboleli pacijenti koji su bili na prethodnoj dužoj ili intezivnijoj antibiotskoj terapiji, ili je reč o ljudima starije životne dobi sa povećanim rizikom. Jedna bolesnica je preminula, ali se ne može utvrditi da je uzrok smrti klostridijum. Ona je dovezena u teškom opštem stanju, a zbog lošeg prethodnog socijalnog statusa i srčanog popuštanja", navodi dr Mitrić, i dodaje da su preduzete sve protivepidemijske mere.

Direktor Opšte bolnice ne očekuje da će u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti proglašena epidemija klostridijuma i podvlači da ova unutarbolnička infekcija nije nikakva specifičnost kikindske ili užičke bolnice.

"Ove bakterije ima u svim bolnicama u Srbiji i Evropi. Broj obolelih varira od meseca do meseca. Obolevanju su podložni pacijenti starije životne dobi, ali i oni kojima je prethodno davana antibiotska terapija. U ponedeljak su nas posetili predstavnici Komisija za unutarbolničke infekcije. Analizirali su svaki slučaj pojedinačno i predložili mere koje moraju da se sprovedu. Učinićemo sve da sprečimo širenje klostridijalne infekcije", zaključio je dr Mitrić.

Gangrena, tetanus, botulizam

Bakterije klostridijuma pod određenim uslovima mogu da dovedu do gasne gangrene, tetanusa i botulizma. Životna sredina klostridija je zemljište i crevni sistem čoveka i životinja.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track