Grad: Nismo krivi za stanje u Srednjoj ekonomskoj

Protest u Novom Sadu

Grad: Nismo krivi za stanje u Srednjoj ekonomskoj

Srbija -
Zaposleni u školi počeli su zakonski štrajk pa su časovi skraćeni na 30 minuta

NOVI SAD - Gradska vlast u Novom Sadu ogradila se danas od problema koje ima Srednja ekonomska škola "Svetozar Miletić" u Novom Sadu, a zbog kojih su zaposleni počeli zakonski štrajk pa su časovi skraćeni na 30 minuta.

Zaposleni u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" juče su najavili da će štrajkovati sve dok gradske vlasti ne ispune obećanje i pomognu da se račun škole odblokira.

Štrajkači su danas organizovali i protest ispred Gradske kuće u Novom Sadu, nakon čega su razgovarali sa gradskim čelnicima.

Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića saopšteno je da su štrajkačima predočena rešenja koja će biti u skladu sa zakonom.U saopštenju se navodi da, iako gradske vlasti nemaju nadleznosti kada su srednje škole u pitanju, već je to u nadležnosti vlada Srbije i Vojvodine, one su se "solidarisale" sa problemima, zbog uprave i nastavnika, a pre svega zbog dece "koja najviše trpe".

Iz kabineta gradonačelnika su naveli da su radovi na sanaciji fasade školske zgrade naručeni i izvedeni u toku mandata prethodne gradske vlasti i to bez znanja i saglasnosti gradske uprave za obrazovanje."S obzirom na to da nije bio raspisan tender za izvođača radova, što je zakonska obaveza, ne postoji odgovarajuća dokumentacija po kojoj bi se dalje postupalo. U takvoj situaciji, novac za ovu namenu nije ni mogao biti planiran u budžetu grada za 2013. godinu", piše u saopštenju.

Predsednica sindikata u toj školi Aleksandra Ranin kazala je novinarima da su gradske vlasti obećale da će do polovine novembra meseca pronaći način da odblokiraju račun škole, ali se to nije dogodilo pa su bili prinuđeni da štrajkuju."U ovakvim uslovima je nemoguće raditi i mi nemamo drugog načina sem da stupimo u štrajk. Sve ovo radimo prvenstveno zbog naših učenika", kazala je Aleksandra Ranin.

Ona je dodala da zaposleni i učenici neprestano strepe da li će im biti isključeni struja i grejanje zbog dugovanja i navela da u školi nema krede, sunđera, niti sredstava za higijenu.

Aleksandra Ranin je kazala da sve što nedostaje u školi zaposleni i učenici pokušavaju da obezbede preko prijatelja i kolega iz drugih škola, kako bi imali barem minimalne uslove za rad.Ta škola ima 2.200 učenika i jedna je od najvećih škola u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track