PUDLA HEROJ: Rambo spasao gazdu smrti pod traktorom!
Foto: Rojters

Doveo pomoć

PUDLA HEROJ: Rambo spasao gazdu smrti pod traktorom!

Srbija -
Pas je odnekud istrčao na put ispred mene, lajao je i zavijao. Krenuo sam za njim, a on je trčao, neprekidno lajao i cvileo, okretao se da vidi da li idem za njim i doveo me do povređenog Predraga Miloševića, priča Milorad Filipović iz sela Kosmača

KURŠUMLIJA - Zdravstveno stanje Predraga Miloševića (74), koji je proveo deset sati zaglavljen ispod prevrnutog traktora u planinskom selu Kosmača, je stabilno i on je oporavlja u Kliničko-bolničkom centru u Nišu, potvrdili su članovi porodice. Pas pudla, koji je Miloševiću doveo pomoć, juče je doveden u Kuršumliju, kod njegove porodice, jer je on živeo sam u selu Kosmača.

Meštanin tog sela Milorad Filipović (62) ispričao je da je Milošević u četvrtak prepodne krenuo sa natovarenom prikolicom, put Kuršulije. Kako se nije javljao na mobilni telefon, niti je do mraka stigao, Filipović je posumnjao da se nešto dogodilo, pa je krenuo da ga trazi.

Uz pomoć baterijske lampe, Filipović je išao šumskim putevima i dozivao ga, da bi u jednom momentu začuo lavež psa iz šume.

"Onda je on odnekud istrčao na put ispred mene, lajao je i zavijao. Ja poznajem Miloševićevog psa, koga zovemo Rambo i znao sam tada da se sigurno nešto dogodilo. Krenuo sam za psom, a on je trčao, neprekidno lajao i cvileo, okretao se da vidi da li idem za njim. Doveo me je na oko dvadesetak metara ispod strmog šumskog puta. Ugledao sam prevrnut traktor i Miloševića ispod njega. Rambo je uporno lajao, cvileo i trčao oko traktora tražeći pomoć", ispričao je Filipović.

Predrag se iznemoglim glasom javio ispod traktora, zatražio pomoć rečima: "Spasavaj me, Mišo". Filipović u mraku i bez ikoga u blizini nije imao izbora do da pokuša da izbavi zarobljenog Milošveića ispod traktora. Leva ruka mu je bila ispod traktorske zadnje gume, a desna i obe noge zaglavljene pored menjača traktora.

"Pokušao je desnom rukom sam da oslobodi noge, ali je traktor skliznuo i uhvatio mu je i desnu ruku, pa je tako ostao nemoćan da bilo šta uradi. Ko zna koliko se i kako mučio da se oslobodi. Iako je temperatura bila ispod nule, ja sam sav u znoju bio pokušavajući da ga oslobodim. Najpre sam uspeo da mu oslobodim desnu ruku i dao sam mu da njom drži baterijsku lampu, a ja nastavo da mu oslobađam noge", priča Filipović.

Filipović je pozvao mobilnim telefonom članove porodice, koji su potom zvali Hitnu službu i policiju. Znao je Filipović da je pomoć iz Kuršumlije krenula, ali se bojao kako će stići u to planinsko selo i da li će doći na vreme. Kaže, ne zna koliko dugo je oslobađao Miloševića ispod prevrnutog traktora, ali veruje da je to trajalo nekoliko sati. Oslobađanje čvrsto zaglavljenih nogu ispod težine traktora, bilo je uspešno.

"Šta nisam radio, rukama sam kopao zemlju ispod njega, sve lagano da ga ne bih povredio, a on je bio vidno iznemogao, ali je vrlo hrabro sve vreme desnom rukom držao lampu i govorio šta da radim. Levu ruku nisam mogao nikako da mu oslobodim. Bila je ispod zadnjeg traktorskog točka. I ja i Rambo smo cvileli i plakali kraj nesrećnog čoveka", rekao je Filipović.

Pripadnici policije i lekari kuršumlijske Hitne službe su kasnije uspeli da dođu do mesta nesreće u planinsko selo Kosmača, udaljeno od grada oko 15 kilometara. Predrag Milošević je oslobođen posle deset sati ispod prevrnutog traktora. Lekari su mu ukazali pomoć na mesti nesreće, a zatim je prevezen u prokupačku bolnicu. Zbog zadobijenih teških telesnih povreda, prebačen je Kliničko bolnički centar u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track