JAGODINCI SE DOSETILI: Ogradili prostor za bacanje petardi!
Foto: Beta

Novitet

JAGODINCI SE DOSETILI: Ogradili prostor za bacanje petardi!

Srbija -
Spiker koji vodi novogodišnji program uputiće građane da u tom ograđenom prostoru bacaju petarde kako bi izbegli povrede onih koji dođu da na trgu dočekaju Novu godinu

JAGODINA - Deo trga u Jagodini, gde će biti organizovan novogodišnji koncert 31. decembra, biće označen i tu će građani moći da bacaju pirotehnička sredstva, kazao je policijski inspektor Radivoje Marković.

"Spiker koji vodi novogodišnji program će uputiti građane da u tom ograđenom prostoru bacaju petarde kako bi izbegli povrede onih koji dođu da na trgu dočekaju Novu godinu", kazao je Marković.

U okviru projekta "Pirotehnika je opasnost" policijske uprave u Jagodini, koji je pre svega namenjen omladini, izvršeno je anketiranje učenika prvog i drugog razreda srednje škole o njihovom poznavanju pirotehnike."Na pitanja o poznavanju zakonodavstva učenici su rekli da Zakon o javnom redu i miru poznaju, ali ne i Zakon o eksplozivnim materijama.

Nepoznato im je i da pirotehniku drugog reda ne mogu da kupe lica mlađa od 18 godina", objasnio je Marković.Veći broj učenika se izjasnio da koristi petarde tokom novogodišnje noći i da bi za kupovinu potrošili više od hiljadu dinara.

"Na pitanje da li su se nekada povredili prilikom korišćenja pirotehnike, 80 odsto učenika se izjasnilo da nije, a manji broj je imao lakše povrede u vidu opekotina", naveo je Marković.Projektni tim, koga čine predstavnici nevladinih organizacija, Doma zdravlja, policije, škola i lokalne samouprave, napravio je prezentaciju koja će biti predstavljena učenicima po školama.Akcija će trajati do kraja polugodišta, a projekat se završava nakon Srpske nove godine.Ove godine je u Pomoravskom okrugu preko 15 pravnih lica zatražilo dozvolu za prodaju pirotehničkih sredstava.

Odeljenju za vanredne situacije kažu da se licima koja ne podnesu zahtev za prostorno tehničke uslove za prodaju pirotehničkih sredstava, najpre, oduzimaju sva pirotehnička sredstva, nakon čega sledi podnošenje krivičnih prijava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja