Alge se mogu ukloniti samo sanacijom jezera Vrutci
Foto: Zoran Šaponjić

Užice

Alge se mogu ukloniti samo sanacijom jezera Vrutci

Srbija -
Snabdevenost građana flaširanom vodom u prodavnicama je redovna, a Užičani se pijaćom vodom snabdevaju i iz oko 20 cisterni koje su postavljene u gradu

UŽICE - Teško je prognozirati do kada će problem s prisustvom algi u vodi u gradskom vodu u Užicu trajati, a one se mogu ukloniti sanacijom jezera Vrutci, izjavila je doktorka Zavoda za javno zdravlje Olivera Janjić.

Ona je istakla da će problem sa snabdevanjem pijaćom vodom biti delimično rešen uključivanjem alternativnih izvora sa zdravstveno bezbednom vodom.

"Nakon toga sledi pojačan sanitarno-ekološki monitoring vode iz jezera Vrutci. Kada dođe do značajnog umanjenja algi i ukoliko ne bude u vodi nikakvih toksičnih produkata, tek tada se može koristiti voda za piće sa zahvata akumulacije Vrutci", kazala je Janjićeva.

Ona je objasnila da problem algi ni tada neće biti trajno rešen. "Zbog klimatskih promena i akumulacije Vrutci koja je stara više od 30 godina, bojim se da ćemo se sa ovim problemom susretati i narednih godina. Alge su mogu ukloniti jedino mehanički, sanacijom jezera", objasnila je Janjićeva.U Zavodu za javno zdravlje Užice, prema rečima direktorke Biljane Mijović, stupili su u kontakt s laboratorijom u Mariboru da bi utvrdili da ima i drugih cijanotoksina u vodi iz jezera Vrutci.

"Neophodno je angažovanje stranih laboratorija, jer se u Institutu Batut radi samo jedna analiza, a želimo da potvrdimo i da li ima prisustva drugih produkata algi, koji su manje toksični ", kazala je Mijovićeva. Ona je istakla i da u Užicu nije registrovan porast pacijenata sa stomačnim problemima ,koji su se obraćali za pomoć zdravstvenim ustanovama u gradu.

Snabdevenost građana flaširanom vodom u prodavnicama je redovna, a Užičani se pijaćom vodom snabdevaju i iz oko 20 cisterni koje su postavljene u gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja