UŽICE: Počelo hemijsko čišćenje zagađene vode!
Foto: Zoran Šaponjić

Cijanobakterija

UŽICE: Počelo hemijsko čišćenje zagađene vode!

Srbija -
Prve rezultate o efektima tretiranja imaćemo posle 72 sata, a nakon toga šaljemo prve uzorke na ispitivanje u Institut za javno zdravlje "Batut, rekao je direktor Vodovoda Draga Simić

UŽICE - Užički Vodovod počeo je sa hemijskim prečišćavanjem vode od algi iz akumulacije Vrutci, zbog čije pojave je u ovom gradu već više dana zabranjeno korišćenje vode za piće i kuvanje.

Direktor Vodovoda Draga Simić rekao je da je sinoć oko 18 sati montirana oprema i da se počelo sa prečišćavanjem na cevovodu sirove vode, koji ide od akumulacije Vrutci do postrojenja na užičkim Terazijama.

"Prve rezultate o efektima tretiranja imaćemo posle 72 sata, a nakon toga šaljemo prve uzorke na ispitivanje u Institut za javno zdravlje "Batut". Naravno, sa Zavodom za javno zdravlje Užice imamo dnevnu komunikaciju i rade se svakodnevna, manja uzorkovanja", naglasio je Simić.

Tretiranje vode obavlja se hlor-dioksidom koji je efikasnije sredstvo od hlora, ali je i skupo da bi se koristila u redovnoj proceduri prečišćavanja.Simić pojašnjava da će se voda tretirati na ovaj način sve dok ne stigne potvrda da je dobra i da može da se koristi za piće i spremanje hrane.

On kaže da se od algi mehanički mora očistiti jezero Vrutci, ali da čišćenje ne može obaviti sam užički vodovod, već da se moraju uključiti grad i republika.

Zabrana korišćenja vode za piće i spremanje hrane uvedena je u Užicu u četvrtak uveče zbog pojave algi u jezeru Vrutci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track