Pastor: Glasanje o statutu Vojvodine u martu
Foto: Reuters

O pokrajini

Pastor: Glasanje o statutu Vojvodine u martu

Srbija -
Predsednik Skupštine Vojvodine je naveo da je "tehničko pitanje" da li će to biti novi tekst ili izmene i dopune postojećeg Statuta, čiji su pojedini delovi proglašeni protivni Ustavu

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da očekuje da će u martu pokrajinski poslanici glasati o predlogu statuta Vojvodine kojim će se rešiti sva pitanje finansiranja pokrajine.

"Mislim da je realistično da tu do 25. januara, održimo još jedan sastanak i definišemo sva važna pitanja za operativno, radno, stručno telo koje bi, potpuno sam ubuđen, u roku do mesec i po dana, moglo da napravi nacrt statuta," kazao je Pastor.

On je naveo da je "tehničko pitanje" da li će to biti novi tekst ili izmene i dopune postojećeg Statuta, čiji su pojedini delovi proglašeni protivni Ustavu.Pastor je istakao da eventualni parlamentarni izbori ne bi smeli da ometaju i prekinu rad na izradi novog Statuta.Ustavni sud osporio je u julu 2013. godine 22 odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine, među kojima i da ne može da ima glavni grad i predstavništva u Briselu.

"Što se tiče pokrajine, tu nema elemenata za vanredne izbore, što se tiče republike, tu su odluke, čini mi se, već manje-više donete, samo treba da se saopšte. Ali i kada se spremamo za izbore život teče i moramo da radimo", rekao je Pastor.

On je istakao i da je dobar znak da se "stvari pomeraju sa mrtve tačke", to što je krajem decembra održan prvi sastanak radne grupe koja je raspravljala o finansiranju Vojvodine, a koju je formiralo Ministarstvo finasija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja