STARI OBIČAJI: U Kikindi na konjima donose badnjak u crkve
Foto: Saša Urošev

Na Badnji dan

STARI OBIČAJI: U Kikindi na konjima donose badnjak u crkve

Srbija -
Na putu do crkava Svetog Nikole i Svetih Kozme i Damjana, povorke konjanika, zaprega, fijakera i prodefilovaće na Badnji dan gradskim ulicama

KIKINDA - Poštuju tradiciju!

Najradosniji hrišćanski praznik Božić, ali i Badnji dan, koji mu prethodi, u Kikindi i ovom delu Banata praznuju se u krugu najmilijih, uz bogatu trpezu i lepe običaje. Badnjak će danas do porte crkve Svetog Nikole u centru Kikinde, ali i pravoslavnog hrama Svetih Kozme i Damjana, na periferiji grada, doneti dve grupe po pedesetak konjanika, praćenih fijakerima i zapregama.

Na putu do crkava oni će prodefilovati gradskim ulicama, a pre osvećenja i paljenja badnjaka, grančice podeliti okupljenim građanima:

-Velika mi je čast što sam ovoga puta bio domaćin konjanicima koji su išli po badnjak. Domaćinova je dužnost da širom otvori kapiju kako bi konjanici ujahali u dvorište, ali i da ih pre odlaska po badnjak, počastim kuvanim vinom i vrućom rakijom. Na Badnji dan konje ukrašavamo hrastovim grančicama, a na Badnje veče dočekujemo i darujemo korinđaše. Pre nego što što korinđaši stignu, već sa prvim sumrakom, po kući trebalo razastrti slamu, a posebno po gostinskoj sobi. Slama bi trebalo da stoji sve do trećeg dana Božića- pojašnjava za Kurir Miroslav Šibul, prastare običaje.

Običaj da deca obilaze komšijske kuće i pevaju šaljive pesmice, zadržao se još samo u Kikindi i ovom delu Banata.

Kad nakon pitanja: „Da li je slobodno korinđanje?“ deca od domaćina dobiju potvrdan odgovor, recituju : Ja pretrča preko šora, daj, gazda, dva-tri ora, čašu vina ili čašu rakije, Božić je kod kapije.“ Gazda ih najčešće počasti orasima, jabukama, šljivama i slatkišima.

Na sam dan Božića, u nekim delovima Srema običaj je da se konjanici kreću ulicama, i domaćinima gde je otvorena kapija čestitaju praznik. Povorku čine neoženjeni momci, koji domaćinu pevaju božićnu pesmu “Roždestvo”, a on ih daruje orasima, suvim šljivama, pićem i kolačima. Sremci ovaj lep običaj nazivaju “teranje Božića”, dok u Bačkoj konjanici “vijaju Božić”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track