NOVI SAD: Evidentirano 18 pacijenata sa simptomima trihineloze
Foto: Marina Lopičić

Klinički centar Vojvodine

NOVI SAD: Evidentirano 18 pacijenata sa simptomima trihineloze

Srbija -
Kod njih 14 je utvrđena zaraza trihinelom i oni su zadržani na Klinici za infektivne bolesti

NOVI SAD - U Novom Sadu je evidentirano 18 ljudi sa simptomima trihineloze, od kojih je 14, kod kojih je utvrđena zaraza trihinelom, zadržano na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.Ostalih četvoro pacijenata, kod kojih je, takođe, konstatovana trihineloza, posle pregleda na Klinici pušteno je na kućno lečenje.

Novosadski "Dnevnik" piše da pacijenti nisu zaraženi iz istog izvora, te da ih je desetoro jelo kobasice od konjskog mesa koje su kupljene u jednoj mesari na novosadskom Novom Naselju, a jedna porodica se zarazila jedući svinjsko meso.

Prošle sedmice na Klinici za infektivne bolesti dijagnostifikovana je trihineloza kod pet pacijenata iz Novog Sada.

Trihineloza nastaje konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa koje sadrže žive larve "trihinela spiralis". Larva trihinela uglavnom nastaje u svinjskom mesu i prerađevinama, ali se može naći i u mesu drugih domaćih životinja.

Prvi simptomi bolesti su proliv, povišena telesna temperatura, slabost, posle čega se javljaju otok očnih kapaka i snažni bolovi u mišićima. Znaci zaraze trihinelozom javljaju se od pet do 45 dana nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track