STIŽE SRPSKA: U ponoć počinje Pravoslavna nova godina
Foto: Dragana Udovičić

Organizovani dočeci

STIŽE SRPSKA: U ponoć počinje Pravoslavna nova godina

Srbija -
Proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, prema najavama, organizovane su u više gradova širom Srbije, ali ne i u Beogradu

BEOGRAD - U Srbiji se večeras dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, a proslave na trgovima su, prema najavama, organizovane u više gradova, ali ne i u Beogradu.

Nova godina po Julijanskom kalendaru se prema najavama, obeležava u više gradova u Srbiji, u prestonici je, izvesno, da će biti dočekana u restoranima, klubovima i kafanama i vatrometom iznad Hrama svetog Save, ali bez organizovanog dočeka na gradskim trgovima.

Starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić rekao je da će u 23.30, u tom Hramu biti održano blagodarenje za prošlu i moleban za iduću godinu.

On je istakao i da će u ponoć početak Nove godine, tradicionalno, biti obeležen vatrometom i crkvenim zvonima sa Hrama.

Grad Beograd je na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova, organizovao najmlađima program radi obeležavanja pravoslavne Nove godine, istakla je pomoćnica gradskog sekretara za privredu zadužena za turizam Tijana Maljković.

Ona je rekla da je manifestaciju, koju organizuje Privremeni organ grada Beograda, u 14 časova, otvorio njegov predsednik Siniša Mali i naglasila da je Grad za ovaj događaj odvojio skromna novčana sredstva, ali da je sadržaj veoma bogat i raznovrstan.

Centralni program je obuhvatio nastup dečjih horova, dečijeg rokenrol benda, klovnova, animatora, srpskih vitezova, kao i glavnu dečju predstavu "Sportakus spasava sport u Srbiji".

Organizovani doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u Novom Sadu počeo je u devet sati na prepunom Trgu slobode. Program je fenomenalnim nastupom otvorila Jelena Tomašević, a nakon nje na binu su izašli učesnici serijala "X-faktor". Novosađane i njihove goste sa bine zabavlja Nikola Rokvić, a očekuje se nastup Nataše Bekvalac i Željka Joksimovića koji su i zvezde večeri. U ponoć je predviđen vatromet.

Ana Kokić i Željko Šašić pevaju za srpsku Novu godinu u Zaječaru, a u Čačku Dženan Lončarević i trubači. Grad Čačak organizuje i ove godine kulturno zabavni program za doček pravoslavne Nove godine, a novina je da će nekoliko minuta pre ponoći sveštenici čačanske crkve služiti moleban.

Deca ispred Skupštine grada: Beograd
Deca ispred Skupštine grada: Beograd

Građani Jagodine, pravoslavnu Novu godinu dočekuju gradskom trgu - Skver omladine, a zabavljaju ih zvezde Granda Jelena Vučković i Petar Mikić, dok u Kruševcu nastupaju Aco Pejović, Oskar bend iz Kraljeva i lokalni izvođači.

Doček pravoslavne godine organizovan je i u Gornjem Milanovcu, Čajetini, Arilju i Ivanjici, dok Ljig, Priboj i Nova Varoš kako je rečeno, zbog štednje ove godine ne organizuju doček.

Ispred Doma kulture u Čačku građane zabavlja Dženan Lončarević besplatno i trubači, a u ponoć će biti priređen vatromet.

Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac, Milisava Mirkovića doček Srpske Nove godine organizuje gornjomilanovački Kulturni centar. Nastupiće KUD "Šumadija" i "Tipoplastika, kao i ovdašnji bendovi.

Prvi čovek opštine Čajetina, Milan Stamatović kaže da će na Zlatiboru, na trgu, svirati trubački orkestar, a u ponoć će biti priređen vatromet.

"Svake godine i u selu Jablanica organizujemo doček Nove godine po julijnaskom kalendaru, ali po starim običajima. Deci do 8 godina delimo paketiće, nastupaju kulturno umetnička društva i guslari, kuva se čaj i vruća rakija", naveo je Stamatović dodajući da je za ponoć predviđen vatromet.

I u Arilju je organizovan doček Nove godine po starom kalendaru, a građane zabavljaju trubači, Mirna Košanin, "Miami bend", trubački orkestar, a biće organizovano i takmičenje pevača amatera.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović rekao je da uprkos ekonomskoj situaciji ne prekidaju tradiciju dočeka nove godine po starom kalendaru, tako da su budžetom opredeljena skromna sredstva, kako bi sugrađani, koji odluče da budu na trgu, imali zanimljive sadržaje.

Organizovano je takmičenje u kuvanju kupusa, tokom noći se kuva čaj i vino, dok ih u ponoć očekuje vatromet.

Opština Ljig ne organizuje doček Srpske Nove godine, jer, kako kaže predsednik ove opštine Miodrag Starčević, nije bilo sredstava.

Novovarošani, takođe, ne organizuje nikakve manifestacije povodom dočeka. Prvi čovek ove opštine, Dimitrije Paunović kaže da brojni ugostiteljski objekti organizuju proslave.

"Ne želimo da trošimo narodske pare, a budući da hoteli, kafići i drugi lokali tog karaktera organizuju doček, ne želimo da im budemo konkurencija", rekao je on.

Prvi čovek opštine Priboj, Lazar Rvović ističe da su na snazi mere štednje tako da neće biti organizovanog dočeka za Pribojce.

"Podelili smo 1.200 paketića za mališane iz seoskih sredina i prigradskih naselja, ali nećemo imati nikakvih proslava zbog sveukupne ekonomske situacije u kojoj se nalazimo", kazao je on.

Načelnik odeljenja za proučavanje narodne kulture Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Marjanović rekla je da se 14. januara, po novom kalendaru, slavi Sveti Vasilije ili u narodu mali Božić.

"Srpska, ruska, jermenska, svetogorska pravoslavna crkva i dalje Novu godinu, 1. januar, slave po starom Julijanskom kalendaru", rekla je Marjanović.

Ona je navela da se Nova godina po starom kalendaru u Srbiji obeležava onako kako se obeležava i Božić, jer je narod, društvo, bilo vezano za prirodu i imanje i ritualima orjentisano na dočekivanje Nove godine, odnosno, novog leta i vegetacije.

Prema njenim rečima, u prošlosti, u vreme kada priroda miruje, bile su pojačane religijske aktivnosti pa su svi sitni rituali koje je narod primenjivao na Badnji dan i Božić sprovođeni i 13, odnosno 14. januara po novom kalendaru, odnosno za Novu godinu.

"U narodu ćete i danas, pogotovo u selima, čuti da kažu da čekaju mali Božić", rekla je Marjanović dodajući da je većina društava napustila stari kalendar.

Ona je istakla da su pojedina pravoslavna društva - Bugari, Rumuni, Grci prešli na reformisani Julijanski kalendar i da fiksne praznike, kao što je Božić, slave po novom, a sve što je vezano za Uskrs i pokretne praznike po starom kalandaru. Marjanović je podsetila i da je stari kalendar usvojen pred novu eru, da ga je usvojio Gaj Julije Cezar koji je i po prvi put uveo 12 meseci.

Pravoslavnu Novu godinu dočekali su i učenici srpske škole u Nijagara Folsu u Kanadi.

Dočeci pravoslavne Nove godine i u Crnoj GoriPravoslavna Nova godina svečano će biti proslavljena i u Crnoj Gori, a u nekoliko gradova održaće se dočeci na otvorenom, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske.U Podgorici doček pravoslavne Nove godine biće na platou ispred crkve Svetog Đorđa pod Goricom, gde će,u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Podgorica, biti priređen prigodan zabavno-muzički program, a tačno u ponoć i veliki vatromet.

Građane će, kako je najavljeno, zabavljati Gordana Lazarević, Dragan Račić i trubački orkestar Vidoja Filipovića iz Požege

.U crkvi Svetog Đorđa, u ponoć, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služiće moleban za srećnu i blagoslovenu novu godinu.

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru biće je organizovan i u Herceg Novom, Baru i Pljevljima.

http://www.youtube.com/watch?v=2gT7tsmZ-Lk
http://www.youtube.com/watch?v=Gs5R0iG174U
http://www.youtube.com/watch?v=AJPWttNtCv0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja