ZULUM NAD SRBIMA U KLINI: Opljačkana kuća povratnika, druga oštećena

Kosovci i dalje stalna meta Albanaca

ZULUM NAD SRBIMA U KLINI: Opljačkana kuća povratnika, druga oštećena

Srbija -
Kuća Predraga Stašića provaljena je i opljačkana, a na drugoj, takođe, povratnika Dušana Mikića, nepoznati počinioci razbili su vrata i prozor

KLINA - Jedna povratnička kuća u Klini je opljačkana, a na drugoj su razbijena vrata i prozor, saopštila je u subotu veče načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević i izrazila žaljenje što niko ne reaguje na uništavanje srpskih kuća.

"Kuća Predraga Stašića provaljena je i opljačkana, a na drugoj, takođe, povratnika Dušana Mikića, nepoznati počinioci razbili su vrata i prozor", rekla je Radisavljević i podsetila da je prethodne noći u povratničkom selu Klinavac kod Kline zapaljena kuća Lazara Vučićevića.

Ona je navela da sinoć u vreme provale članovi porodica Stašić i Mikić nisu bili u kućama. Radosavljevićeva je ocenila da je spaljivanje kuća povratnika poruka Srbima da se ne vraćaju na svoja ognjišta, a da se oni koji su se vratili pokolerbaju i napuste svoja imanja.

Načelnica okruga zatražila je od nadležnih međunarodnih i kosovskih insitucija da hitno reaguju i spreče uništavanje imovine Srba povratnika.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da što hitnije izvrši pritisak na vlasti u Prištini i lokalne vlasti u Klini da otkriju počinioce. Uvereni smo da su počinioci poznati, ali da ne žele da ih privedu pravdi, da odgovaraju za spaljivanje i pljačkanje kuća srpskih povratnika", navela je Radosavljevićeva.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je od Prištine da rasvetli pljačke i uništavanja imovine Srba povratnika, poput najnovijih incidenata u Klini, jer nečinjenje doprinosi učestalim napadima.

"Ohrabreni nečinjenjem Kosovske policije i međunarodne zajednice, počinioci ovih nedela ponovo su poslali poruku srpskom stanovništvu u Metohiji - proteranima da se ne vraćaju na svoja imanja, a onima koji su se vratili da što pre odu", navodi se u sapštenju Kancelarije, povodom događaja u Klini, gde je u petak uveče jedna srpska kuća opljačkana, dok su na drugoj razbijeni vrata i prozori.

Kancelarija je podsetila da se taj posleđi napad desio samo 24 sata pošto je u povratničkom selu Klinavac, kod Kline zapaljena kuća Lazara Vučićevića.

"Jasno je da vlasti u Prištini ne žele da zaštite srpske povratničke porodice u Klini i iz tog razloga Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od međunarodne zajednice da preduzme neophodne korake i zaštiti Srbe povratnike na Kosovu i Metohiji i njihovu imovinu", navodi se u saopštenju.

Kancelarija se pita šta donosi sledeća noć u Klini, ili možda u nekom drugom mestu u Pokrajini, "ukoliko odgovorni za ova nedela ne budu što pre pronađeni i zasluženo kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja