ŠOK NA GROBLJU U ČAČKU: Ožalošćene neplatiše zatekle grobove pokojnika obeležene žutom trakom
Foto: Reuters

Rodbina zgrožena

ŠOK NA GROBLJU U ČAČKU: Ožalošćene neplatiše zatekle grobove pokojnika obeležene žutom trakom

Srbija -
Zašto se neko odlučio da nas na ovaj način obeleži... Dugujem za zakup grobnog mesta, ali penzija mi je mala i jedva uspevam da preživim. Planirao sam da platim ovih dana. Sve je ovo moglo da se reši slanjem obaveštenja na kućnu adresu, a ne na ovaj način, kaže M. S. koji na groblje dolazi pokojnoj supruzi

ČAČAK - Nezapamćeno na čačanskom groblju!

Prema naredbi rukovodstva čačanskog JP „Gradsko zelenilo“, radnici na groblju izlepili su brojne spomenike na starom delu groblja obaveštenjima, u kojima stoji da se zbog ispunjenja uslova za prestanak prava korišćenja grobnih mesta korisnici obrate upravi groblja, a pored ovih obaveštenja izlepljene su i - žute trake!

Mnogi Čačani su ove nalepnice zatekli na nadgrobnim spomenicima svojih najmilijih i doživeli pravi šok. Jedan od njih je M. S., koji je proteklog petka izašao na groblje da zapali sveću svojoj supruzi.

"Nemam reči. Ovo je strašno. Pitam se zašto se neko odlučio da nas na ovaj način obeleži. Od besa sam uzeo i odlepio nalepnicu i žutu traku", rekao je M. S. i dodao: "Dugujem za zakup grobnog mesta, ali penzija mi je mala i jedva uspevam da preživim. Planirao sam da platim ovih dana. Sve je ovo moglo da se reši slanjem obaveštenja na kućnu adresu, a ne na ovaj način."

Na nalepnicama, koje su samo dan nakon što su izlepljenje, po naređenju rukovodstva, već sutradan skinute, bilo je ispisano: „Obratite se upravi groblja radi regulisanja statusa grobnog mesta. Ispunjeni su uslovi za prestanak prava korišćenja“. Na pojedinim mestima, međutim, nalepnice i žute trake su ostale, a postoje i spomenici na kojima su, nakon skidanja oštrim alatom, vidni tragovi oštećenja.

Cene na čačanskom groblju

Naknada za održavanje groblja po grobnom mestu na godišnjem nivou iznosi oko 814 dinara, dok je zakup oko 2.540 dinara. „Gradsko zelenilo“ je nekoliko puta upozoravalo građane koji ne ispunjavaju svoje obaveze da će izgubiti pravo na korišćenje groblja i da će posmrtni ostaci biti iseljeni iz grobnice u zajedničku grobnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja