PEDIKIR ZA KRAVE: Voja iz Blaca više ne potkiva, sad reže papke!
Foto: Milen đorđević

Za potkivače više nema posla

PEDIKIR ZA KRAVE: Voja iz Blaca više ne potkiva, sad reže papke!

Srbija -
Osnovni alat koji je neophodan za rad su klešta, ram, santrač, takozvane tabanče klešta ili stručno rečeno rajsne
1 / 10 Foto: Milen đorđević

BLACE- Vojislav Vučković iz Blaca za sebe kaže da je pedikir za krave. Nekada potkivač, majstor Voja se malo prekvalifikovao pa se bavi srodnim poslom - rezanjem papaka kod krava.

- Krave se danas čuvaju u štali, slabo se izvode na pašu pa nemaju mogućnost da same prilikom hoda očiste prljavštinu sa svojih papaka. Tako dolazi do pojave izraslina na njima, krava oseća bol, slabije jede, slabije daje mleko i to su prvi simptomi koji ukazuju na to da je kravi tada potrebno rezanje papaka - kaže Voja i dodaje da godišnje oreže papke kod oko 200 krava.

Pojašnjavajući da se zavisno od rase krava, papci režu jednom ili dvaput godišnje, ili na dve godine, majstor Voja ističe da se rezanje papaka najčešće vrši kod visokomlečnih krava. -Ovo nije nimalo lak posao, ali je isplativ. Potrebno je i znanje, iskustvo ali I ljubav prema poslu a najviše prema životinjama-kaže Voja.Dodaje da je alat za ovaj posao sličan potkivačkom i nabraja osnovni alat koji je neophodan za rad: klešta, ram, santrač, takozvane tabanče klešta ili stručno rečeno rajsne.

Vojislav Vučković je potkivački zanat izučio pre četiri decenije ali niko više ne potkiva krave, jer ne rade na njivi, dok volove i konje skoro da niko u ovom kraju više i ne drži. Zato je on izučio sličan zanat I ima pune ruke posla. Kaže da sve što ima duguje ovom zanatu.Tri puta ostajao bez posla u državnoj firmi ali nikad bez paraVojislav Vučković je radio i u državnim firmama ali nije baš imao mnogo sreće na “državnim jaslama”-U životu sam tri puta do sada ostajao bez posla, ali zahvaljujući ovom zanatu nikada bez para, kaže Voja, i dodaje da u ovom kraju ima dosta farmi krava pa za njega kao vrsnog majstora uvek ima posla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track