Po uzoru na Holandiju, Lale zainteresovane za uzgoj cveća
Foto: Saša Urošev

Saradnja u najavi

Po uzoru na Holandiju, Lale zainteresovane za uzgoj cveća

Srbija -
Holandskom ambasadoru predstavjen deo periferije Kikinde bogat geotermalnim vodama, gde je moguća proizvodnja cveća na 10 do 25 hektara

KIKINDA: Unosan posao!

Holandske firme poseduju znanje, iskustvo i tehnologiju za proizvodnju cveća, a Kikinda idealnu lokaciju za ovu profitabilnu proizvodnju. Ambasadoru Holandije u našoj zemlji, Laurentu Stokvisu, domaćini su pokazali deo periferije Kikinde , između motela “Lovac” i Starog jezera, koji je idealan za uzgoj cveća. Ova lokacija bogata je geotermalnim vodama. Taj resurs investitoru može da pruži jeftinu toplotnu energiju.

"U odnosu na neke druge lokacije u Srbiji koje su pogodne za podizanje fabrika cveća, ova potencijalnim investitorima može zbog geotermnalnih voda da bude izuzetno privlačna. Proizvodnja cveća mogla bi da se organizuje na površini od 10 do 25 hektara. Konkretniji razgovori sa holandskim parnerima omogućiće nam da steknemo jasniju sliku od kom nivou investicija se radi. Mi upravo na poljoprivredi baziramo dalji razvoj naše opštine", rekao je Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

Holandski diplomata saopštio je da je impresioniran potencijalima Kikinde u obasti agrara. Podsećajući da Holandija zauzima drugo mesto na svetskoj listi najvećih izvoznika hrane, ambasador Stokvis je rekao da značajan deo izvoznog kolača čini upravo sveće.

"Prilika za konkretne razgovore biće predstojeći Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Ove godine na ovoj manifestaciji će učestvovati proizvođači cveća iz Holandije", poručio je Kikinđanima ambasador Stokvis .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track