VELIKE GUŽVE U KAMENICI: 700 obolelih od raka i po 4 meseca čekaju na zračenje
Foto: KURIR

Liste čekanja sve duže

VELIKE GUŽVE U KAMENICI: 700 obolelih od raka i po 4 meseca čekaju na zračenje

Srbija -
Svakog meseca dođe oko 250 novih pacijenata koji očekuju pomoć i spas. Pojedini, nažalost, terapiju i ne dočekaju

SREMSKA KAMENICA - Oko 700 obolelih od raka i po četiri meseca čekaju na zračenje na onkologiji u Sremskoj Kamenici. Do kraja godine biće instalirana tri nova zračna aparata, rekao je direktor Instituta za onkologiju Miloš Lučić.U tom institutu trenutno na zračenje čeka 700 pacijenata. Liste svakodnevno postaju sve duže, a zabrinjava što pojedini pacijenti, nažalost, i ne dočekaju terapiju.

Dnevno se zrači 150 pacijenata

Od Nove godine, svaki pacijent koji dođe na zračenje ima tačno određen termin, ali liste čekanja postoje i zbog toga se može reći da su velike gužve za zračenje. Svakog meseca oko 250 novih pacijenata, očekujući pomoć i spas, sa uputima dolazi na Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Direktor Instituta za onkologiju profesor Miloš Lučić rekao je da je jedan od velikih zatečenih problema sa pacijentima obolelih od raka je činjenica da su liste čekanja za zračenje velike. "Liste nisu velike samo na ovom Institutu, već u čitavoj Srbiji. Bormo se da ih rasteretimo što više. Dnevno se na Insitutu na dva aprata, koja su stara, u punom pogonu u tri smene uradi oko 150 pacijenata", rekao je Lučić.

Aparati se kvare

Prema njegovim rečima, nevolja je u tome što se aparati kvare i što ne može da se prevlada kvar aparata u nekom vremenskom periodu. Lučić kaže da bez nove i sistemski zanovljene opreme ne možemo ni očekivati da se broj od preko 700 bolesnika obolelih od raka u Vojvodini ozrače u onom vremenu u koje bi za nas bilo optimalno.

Trenutno se na zračenje čeka četiri meseca. Deo pacijenata šalju se u druge zdravstvene centre, na VMA, u Klinički centar u Kragujevcu i Zdrvstveni centar Kladovo, ali to je 40 pacijenata na mesečnom nivou."Zahvaljujući osnivaču, AP Vojvodine i odlukom vlade APV opredeljena su sredstva za nabavku tri nova uređaja za radio-terapiju. Postupak javne nabavke je u toku", rekao je Lučić. Prema njegovim rečima, novi aparati trebalo bi da budu instalirani do kraja godine. "Nadam se da će interes građana obolelih od raka prevladati nad trovačkim interesom", zaključio je Lučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track