ZRENJANIN: Prijava rođenja deteta odsad i na kućnoj adresi

Da roditeljima bude lakše

ZRENJANIN: Prijava rođenja deteta odsad i na kućnoj adresi

Srbija -
Na telefonski poziv roditelja sledi dogovor s matičarem Gradske uprave koji će, potom, izaći na teren i na kućnoj adresi obaviti neophodne formalnosti u vezi s upisom imena deteta u matičnu knjigu

ZRENJANIN - Prijavljivanje novorođenog deteta na teritoriji Zrenjanina od danas je moguće i u kući roditelja, a tu mogućnost zrenjaninska Gradska uprava uvela je prva u Srbiji.

Na telefonski poziv roditelja sledi dogovor s matičarem Gradske uprave koji će, potom, izaći na teren i na kućnoj adresi obaviti neophodne formalnosti u vezi s upisom imena deteta u matičnu knjigu. Do sada se taj postupak obavljao isključivo u kancelarijama Gradske uprave.

Prva koja je danas iskoristila novu mogućnost prijave rođenja deteta i upisa ličnog imena jeste porodica Fjodora Ćirića iz Zrenjanina.

Uz službenicu za poslove matičara Gradske uprave, tu porodicu posetila je zamenica načelnice Gradske uprave Zrenjanin, Ana Kovački, koja je podsetila na obavezu roditelja da u roku od 30 dana prijave rođenje deteta Gradskoj upravi.

"Do sada je bila praksa da oba roditelja istovremeno moraju doći u Gradsku upravu i ukoliko nemaju kome da ostave bebu na čuvanje, po svim vremenskim prilikama beba je morala, takođe, doći zajedno sa njima, kako bi se obavila formalnost oko upisa deteta", rekla je ona. Kako je objasnila, sada je uvedena nova praksa i roditelji telefonom mogu pozvati matičara, ugovoriti vreme, a matičari će doći na kućnu adresu roditelja i upisati dete u matične knjige na licu mesta. Dolazak matičara može se zakazati na broj telefona u Zrenjaniju 315-0140.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track