Virtuoz na gajdama nema para za festival u San Francisko
Foto: Saša Urošev

Neizvestan odlazak u Ameriku

Virtuoz na gajdama nema para za festival u San Francisko

Srbija -
Imponuje mi što mi se pružila prilika da budem muzički ambasador Srbije na najvećem svetskom festivalu gajdaša „Magic od bagpipes and drones“, kaže Milan Vašalić

KIKINDA: Zaslužio da ode!

Milanu Vašaliću iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, samoukom gajdašu koji podjednako dobro vlada ovim drevnim, ali i još 12 arhaičnih žičanih i duvačkih instrumenata, pružila se prilika da narednog meseca, učestvuje na najvećem svetskom festivalu gajdaša „Magic od bagpipes and drones“. Put u daleki San Francisko još uvek je pod znakom pitanja, jer muzičar, koreograf i vaspitač u kikindskoj Predškolskoj ustanovi „Dragljub Udicki“ nije u mogućnosti da isfinansira putovanje u SAD. Milan ne krije da bi odlazak na znameniti festival za njega bila kruna petnaestogodišnjem bavljenja muzikom:

-Samo jedan gajdaš iz Hrvatske i ja smo sa prostora eks Jugoslavije dobili poziv da učestvujemo na festivalu koji će se u San Francisku održati od 6. do 9. aprila. Na njemu će nastupiti gajdaši iz Irske, Španije, Italije, Grčke i mnogih drugih zemalja. Prilika da se na festivalu pojavim u svojstvu muzičkog ambasador Srbije, već danima me kopka. Želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za avionsku kartu i troškove za hranu, trebalo bi mi oko 1.200 evra. Ja taj novac nemam- priznaje gorko Milan.

Njegovo nadahnuto muziciranje nije na internetu promaklo oku i uhu organizatorima festivala, pa je nedavno stigao mejl sa poziv za učešće na planetarnom skupu gajdaša. Organizatori su mu sugerisali da ponese gajde, ali i ostale instrumente:

- Sem dipli i dvojanki, sviram frulu, kaval, tamburu - samicu, šargiju, južnomoravske, šopske đura i erske gajde, usnu harmoniku, ali i tapan i tarabuku. Za ovakav muzički izbor zaslužni su Goran Bregović i moj deda. Gajde sam prvi put čuo u antologijskoj numeri „Lipe cvatu“. Pre toga sam na tavanu porodične kuće pronašao diple, koje je deda nakon Drugog svetskog rata, kao kolonista, doneo u Banat. Neobičan ton dipli odmah me je opčinio- priča Milan. Neosporni muzički dar Milan je potvrdio prošle godine pobedom u serijalu „Šljivik“:

- Pobedu sam doživeo sam kao trijumf muzičkih uverenja od kojih ne odstupam. Tradicionalni instrumenti na kojima sviram, bili su oduvek naša svakodnevica. Iz nekog uverenja mnogi ih banalizuju i smatraju recidivima prošlosti. Tvrdim da su ti istrumenti egzotični. Slušajući ih, stranci shvataju svu širinu naše muzičke kulture i tradicije. Nadam se da će se u tome uveriti i Amerikance- kaže Milan.

(S.U.)

Pohvali ga Brega i Lane

Mnogo mi znače reči hvale koje su mi uputili Goran Bregović i Željko Joksimović. Sa našim vrsnim umetnicima imao sam sreće da sarađujem 2008. godine na Eurosongu u Beogradu- ističe Milan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track