UŽAS: Crvići u užičkoj vodi za piće!

Na vidiku nova velika nevolja za Užičane

UŽAS: Crvići u užičkoj vodi za piće!

Srbija -
U Zavodu za javno zdravlje Užica tvrde da je voda iz gradskog vodovoda trenutno bezbedna za piće

Užice. – Ima li kraja...Zavod za javno zdravlje Užice potvrdio je da su u vodi za piće sa Sušičkih vrela, koju koristi više od 60.000 Užičana, biološkim analizama pronadjene – nematode, ili, kako su ih u saopštenju nazvali – slobodno živeći organizmi! Iako u Zavodu odbijaju da pronadjene organizme nazovu crvićima, dostupni podaci na internetu ove organizme definišu uglavnom kao – valjkaste crve, odnosno beskičmenjake koji se odlikuju oblim,uzduženim tankim telom, zašiljenim na oba kraja! Ima, ih, kaže literatura, 80.000 vrsta, od kojih preko 15.000 vode parazitski način života!

U saopštenju Zavoda, navodi se medjutim, da nematode u vodi za piće nemaju patogeno dejstvo po zdravlje ljudi. Svi parametri ukazuju da je voda za piće u gradskom vodovodu trenutno bezbedna, i da ne može ugroziti zdravlje ljudi.

Ako dodje do ikakve promene mi ćemo odmah reagovati – rekla nam je dr Biljana Mijović, direktor Zavoda za javno zdravlje Užice. Otkuda crvi u vodi za piće sa izvorišta Sušička vrela, za sada nema objašnjenja nadležnih. Nezvanično, crvi su se pojavili u vodovodu, a do slavina Užičana prošli su filterska postrojenja ovdašnje fabrike vode!

Grad Užice vodom sa Sušičkih vrela snabdeva se od polovine februara i izgradnje rezervnog cevovoda pošto su prethodno u jezeru Vrutici nadjene cijanobakterije a grad mesec i po dana bio bez vode za piće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track