Lovci na blago opsedaju Jerinin grad kod Svilajnca
Foto: Zorana Jevtić

Pustoše nalazište

Lovci na blago opsedaju Jerinin grad kod Svilajnca

Srbija -
Najznačajnije otkriće dosad je ranovizantijski objekat, najverovatnije kuća iz šestog veka

JAGODINA - Ekipa arheologa Zavičajnog muzeja u Jagodini, sa kolegama Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca, završila je drugu etapu istraživanja na lokalitetu "Jerinin grad", u selu Vojska u opštini Svilajnac.

Reč je o projektu "Arheološko nasleđe Sviljanca", koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a čije će istraživanje biti nastavljeno na jesen.

Rukovodilac istraživačkog tima bila je viši kustos - arhelog Smiljana Dodić. "Lokalitet je od ranije poznat stručnoj javnosti kao višeslojno nalazište sa nalazima od starijeg gvozdenog doba pa do srednjeg veka", rekla je Dodić novinarima.

Uz napomenu da je prva etapa istraživanja obavljena pre dve godine, Dodić je istakla da su "dosadašnja istraživanja potvrdila postojanje utvrđenog naselja iz starijeg gvozdenog doba (osmi-šesti vek pre nove ere), postojanje fortifikacije iz četvrtog do šestog veka i ranosrednjevekovno naselje 9-11. vek".

"Najznačajnije otkriće ove kampanje je otkriće ranovizantijskog objekta, najverovatnije da se radi o kući iz šestog veka", rekla je Dodić. Ona je napomenula da se "od pokretnih nalaza ističe keramika nastala u periodu od praistorije do srednjeg veka, kao i nalazi nakita, oruđa i novca".

Dodić je napomenula da su "tragači za blagom nedozvoljenim iskopavanjima, znatno oštetili lokalitet, a neki delovi arhitelture su potpuno stradali".

Ministarstvo kulture je odobrilo sredstva za nastavak istraživanja na jesen, istakla je Dodić i napomenula, da je obavljeno detaljno geodestsko snimanje terena. Predmeti, rezultat ovog istraživanja, biće prezentirani građanima Sviljanca i Vojske putem izložbe i predavanja, napomenula je ona.Dodić je istakla nesebičnu pomoć, u toku istraživanja, Skupštine opštine Svilajnac,meštana Vojske i Udruženja "Etno turs" iz ovog sela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track