PROKUPLJE: Srednjoškolci uništavali gubare!
Foto: Milen Đorđević

Učestvovao i Pokret gorana Prokuplje

PROKUPLJE: Srednjoškolci uništavali gubare!

Srbija -
Oko 50 učenika srednje Tehničke i Poljoprivredne škole sakupljali larve gubara uz stručnu pomoć šumarskih inžinjera i oni su prikupila oko dva kilograma larvi gubara i tako sprečila razvoj više miliona gubara

PROKUPLJE- Prokupački srednjoškolci i Pokret gorana u saradnji sa JP „Srbijašume“, Šumska uprava Prokuplje, učestvovali su u akciji mehaničkog čišćenja gubara na planini Vidojevici.

- Od 120.000 hektara šume kojom gazdujemo, gubar je napao površinu od oko 8.000 hektara hrastove i bukove šume. Od toga se na površini od 3.000 hektara beleži jak napad i ta površina će biti biološki tretirana, dok se površina od 5.000 hektara čisti mehanički, jer je napad srednje i blaže jačine –kaže Ivan Pavlović, šef Šumske uprave Prokuplje i dodaje da su srednjoškolci i gorani čistili gubare na lokalitetu Rankova Reka, jedinica Vidojevica, odeljenje tri, četiri, pet i šest.

On je objasnio da su oko 50 učenika srednje Tehničke i Poljoprivredne škole sakupljali larve gubara uz stručnu pomoć šumarskih inžinjera zaposlenih u ovom preduzeću, tako što je na sedam đaka jedno stručno lice upućivalo i kontrolisalo njihov rad. U akciji čišćenja šuma od gubara učestvovao je i Pokret gorana Prokuplje.

Predstavnik ovog pokreta Miro Ilić kaže da je zadatak gorana da podižu i čuvaju zelene površine, tako da su rado uzeli učešće u ovoj akciji.

Deca su ovom prilikom prikupila oko dva kilograma larvi gubara i tako sprečila razvoj više miliona gubara, jer iz jedne larva postoji mogućnost da se razvije od 300 do 600 jedinki gubara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track