DVA-TRI ARA: Placevi na poklon u Osonici!
Foto: Beta

Podno planine Čemerno

DVA-TRI ARA: Placevi na poklon u Osonici!

Srbija -
Poklonodavac je meštanin ivanjičkog kraja Milutin Stojković koji bi voleo da kuće budu od drveta i tesanog kamena

IVANJICA - U ivanjičkom kraju, podno planine Čemerno, na visoravni Crna bara, meštani sela Osonica poklanjaju placeve za izgradnju vikendica.

Jedan od meštana, Milutin Stojković (83) poklanja placeve površine od dva do tri ara."Naša je želja da od ovog lokaliteta stvorimo izletište jer je visoravan prelepa, pogled izvanredan, a hoćemo i letnju džipijadu da ponovo oživimo", kazao je Stojković.

On kaže da je već dva placa poklonio - jedan Beograđaninu, a drugi Ivanjičaninu koji je dugo živeo u inostranstvu. Obojica su sagradili vikendice. "Ne uslovljavam buduće vlasnike, ali bih voleo da objekti budu izgrađeni od prirodnog materijala, drveta i tesanog kamena i da se ne otuđuje", priča Milutin.

Inače, ovu inicijativu je pokrenulo Udruženje poljoprivrednika i preduzetnika "Savremeno selo" iz Osonice. Predsednik ove organizacije, Veljko Karadžić, kaže da se javljaju ljudi sa raznih strana, iz Kruševca, Kragujevca, Čačka, pa čak iz Italije.

Iako je, kako ističe, akcija još u povoju, budući stanari podnožja Čemerna imaju pristupne puteve. "Neophodno je stvoriti uslove za obezbedjivanje vode i struje za one koji budu zainteresovani za placeve. Očekujemo pomoć svih nadležnih kako bismo oživeli selo, ali i letnju džipijadu po kojoj je naše mesto bilo prepoznatljivo, medjutim, nažalost, već dve godine nije održana", zaključio je Karadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja