IZLILO SE VIŠE REKA: Pola Srbije pod vodom!

IZLILO SE VIŠE REKA: Pola Srbije pod vodom!

Srbija -
Iako su tokom godina meštani ulagali u regulaciju korita kritičnih reka, nekoliko kišovitih dana i topljenje snega uslovilo je bujanje Tulovske reke, Jelašničke reke, Jablanice i Veternice, a iz korita se izlila i Tulovska reka u Jablaničkom okrugu

LESKOVAC - Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jablaničkom okrugu Miodrag Marjanović rekao je da se, zbog kiše koja non-stop pada od petka i topljenja snega sa Kukavice izlila Tulovska reka u selu Bunibrod kod Leksovca i polavila petnaestak dvorišta, a voda a je ušla i u podrume nekoliko kuća.

Marjanović je dodao da sa terena stižu informacije i da je reka Vučjanka u Vučju, u delu prema selu Žabljane, počela da se izliva.

"Ima izlivanja reke u selima od Sijarinske banje prema Rujkovcu, a izlila se i reka Šumanka, koji protiče kroz opštinu Lebane", rekao je Marjanović.

Tulovska reka redovno, kad god padne nešto više kiše, poplavljuje oranice i kuće u nekoliko sela oko Leskovca.

Opština Leskovac je 2007. godine iz budžeta za regulaciju reka i sprečavanje poplava na području opčtine uložla više od 120 miliona dinara.

Radovima su tada bile obuhvaćene najugroženije deonice rečnih obala, a najviše sredstava je usmereno na regulaciju šest kilometara rečnog korita Tulovske reke koja se uliva u Južnu Moravu.

Vrednost radova je procenjena na oko 70 miliona dinara.

Regulacija Jelašničke reke koštala je 22, a sanacija pojedinih deonica korita Jablanice i Veternice 28,5 miliona dinara.

Za regulaciju Tulovske reke iz budžeta grada Leskovca novac je izdvajan i kasnijih godina, ali ta reka i dalje predstavlja opasnost za obližnja sela, plavi njive, dvorišta i podrume.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track