SRBIJA POD VODOM: Put za Jastrebac biće saniran do 1. maja
Foto: Fonet

Vodostaj niži 30 centimetara

SRBIJA POD VODOM: Put za Jastrebac biće saniran do 1. maja

Srbija -
Magistralni put Đunis - Deligrad je prohodan za saobraćaj, ali je još zatvoren, kao i putni pravac Đunis - Mrzenica

KRUŠEVAC - Vodostaj na Velikoj Moravi je malo porastao, ali osim u Ćupriji i Bagrdanu, nigde nije prešao redovnu odbranu od poplava, izjavio je danas načelnik Odeljenja za vanrdene sitauacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić. Maksimalni porast nivoa Velike Morave se "očekuje danas ili sutra".

Vodostaj Južne Morave kod Đunisa od jutros je u opadanju i sada je niži za oko 30 centimetara, rekao je Dušan Todorović iz kruševačkog Staba za vanredne situacije. Prema njegovim rečima, naseljeno mesto Đunis više nije ugroženo.

Magistralni put Đunis - Deligrad je prohodan za saobraćaj, ali je još uvek zatvoren, kao i putni pravac Đunis - Mrzenica, napomenuo je Todorović. "Na licu mesta je devet pripadnika vatrogasno - spasilačkog bataljona sa četiri vozila i četvoro radnika Policijske uprave" - precizirao je on i dodao da se voda povlači i iz dvorišta domaćinstava koja su bila ugrožena.

14.25 - Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je danas u Kruševcu da će put ka izletištu Jastrebac biti saniran do 1. maja.Taj putni pravac na kome se sada umesto asfalta nalaze dva velika kratera širine od preko 10 metara je prekinut usled obrušavanja zemlje čemu su doprinele jake kiše.Pre nekoliko dana je i oko 50 srednjoškolaca zbog toga bilo "zarobljeno" na planini.Na prijemu kod gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića, Drobnjak je objasnio da će put ka Jastrepcu biti prioritet napomenuvši da će i ostali uništeni putni pravci biti sanirani – put za Trmčare, Sezemče i Lomnicu, kao i put ka selu Buci."Zahvaljujući Vladi Srbije, ministarstvu saobraćaja i javnom preduzeću "Putevi Srbije" u Kruševac će ove godine biti uloženo više od 300 miliona dinara u putnu infrastrukturu, a jedan deo se odnosi na izgradnju četiri trake prema Brusu", rekao je Drobnjak.Gašić je izrazio zadovoljstvo što ce put ka izletištu koje je tradicionalno Kruševljanima omiljeno mesto za obeležavanje Prvog maja biti saniran do tada.

12.05 - Vodostaj na Velikoj Moravi je malo porastao, ali osim u Ćupriji i Bagrdanu, nigde nije prešao redovnu odbranu od poplava, izjavio je danas Tanjugu načelnik Odeljenja za vanrdene sitauacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić.

Maksimalni porast nivoa Velike Morave se "očekuje danas ili sutra", dodao je Kušić i napomenuo da Vodoprivredno preduzeće Ćuprija, koje ima ugovor sa JP Srbijavode, "zna gde su kritične tačke i stalno ih obilazi". Kod Ćuprije i Bagrdana vodostaj je iznad granice redovne odbrane od polava, "sa tednecijom opadanja". Prema izveštaju HMZS, vodostaj Velike Morave kod Varvarina je 307 centimetara, kod Bagrdana 568 i kod Ljubičevskog mosta 112 centimetara.

Radnici JKP "Standard" iz Jagodine, sa teškom mehanizacijom, peskom i zemljom, ojačavaju kritična na levoj obali Velike Morave, iako je voda daleko od nasipa koji su visoki i široki nekoliko metara, ali između nasipa i reke ima puno izgrađenih vikendica, kuća za stanovanje i privrednih objekata kojima preti voda. Ovi objekti, tvrde u Vodoprivrednom preduzeću, su izgrađeni bez dozvole i saglasnosti, na vlastiti rizik.12.00 - Više od 150 volontera odazvalo se akciji čišćenja jezera Ćelije kod Kruševca koje je, posle poplava, ostalo prekriveno velikom količinom otpada, najviše pvc ambalažom pristiglom iz obližnjih reka. U akciji, koju je organizacovao kruševački Štab za vanredne situacije, osim zaposlenih u JKP Vodovod Kruševac, učestvuju Komunalna policija, ribočuvari iz Kruševca i Niša, izviđači, kamperi Očekuje se da volonteri danas sakupe više od 1.000 džakova otpada. Prema rečima načelnika ribočuvarske službe Rasina plus Milana Miloševića, na jezeru se pojavila veća količina granja i plastičnih flaša na površini od hektar i po, a zabeležene su i ozbiljne deponije na reci Graševci u opštini Brus. Riblji fond na jezeru za sada nije ugrožen.

11.17 - Oko sto meštana sela Mlanče, Đakova i Milićeva, koja pripadaju gradu Kraljevu, od ranog jutra su se okupili na mobu kako bi ručno očistili put i uredili jednu traku na pravcu od Studenice ka Ivanjici, koji je bio pogođen odronom nakon nedavnih obilnih padavina.

„Tražili smo od nadležnih da nam obezbede mašine, ali nam je rečeno da to nije moguće jer treba da se pravi alternativni put. Međutim, nama je ovaj neophodan, ima nas više od 100, poneli smo krampove i lopate i ručno ćemo pročistiti ovaj pravac“, rekao je meštanin sela Mlanča, Mikan Vasiljević. Inače, ovo nije prvi put da meštani ovih sela podno planine Golije, zajedničkim snagama prave, prokopavaju i održavaju puteve, ne uzdajući se ni u koga osim u sebe.

09.17 - Oko 5.000 hektara poljoprivrednih površina je potpuno ili delimično poplavljeno, ali je reč o bujičnim poplavama koje ne bi trebalo da ostave dugotrajne posledice na pogođenom zemljištu, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Tačni podaci, i razmere štete u poljoprivredi, biće poznati u narednim danima, kazao je Glamočić. On je rekao da je vladina Komisija za elementarne nepogode uputila dopis svim opštinama da što pre dostave zahteve za nadoknadu i podatke o štetama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track