Bor: Topioničari rade i za prvomajske praznike
Foto: Nebojsa Mandic

Cilj što veća proizvodnja

Bor: Topioničari rade i za prvomajske praznike

Srbija -
Kao i svake godine, radimo bez obzira na praznike. Nama je to kao običan radni dan. Za sada smo motivisani dobro, videcemo kako će biti dalje. Očekujemo i da nam se uslovi za rad poboljšaju, kaže radnik na topionicarskom konvertoru Goran Jovanovski

BOR - Za prvomajske praznike vecina radnika u Srbiji odmara, ali u velikim kompanijama, koje se bave proizvodnjom, kakva je RTB Bor, proizvodnja ne prestaje, bez obzira na praznike. Radnici kažu da su navikli na rad za praznike, da su dobro motivisani i da je cilj što veća proizvodnja, jer se samo tako obezbeđuje zarada.

U Topionici i rafinaciji bakra, istovremeno se izgraduju novi objekti, neophodni za buduću proizvodnju i održavaju i koriste dosadašnji, koji obezbeduju neprekidnu proizvodnju bakra i naravno materijalnu dobit.

„Kao i svake godine, radimo bez obzira na praznike. Nama je to kao običan radni dan. Za sada smo motivisani dobro, videcemo kako će biti dalje. Očekujemo i da nam se uslovi za rad poboljšaju“, kaže radnik na topionicarskom konvertoru Goran Jovanovski.

Smenski majstor na plamenoj peći Goran Dumitrović kaže da u Topinici rade kao i svake godine i da radnicima to ne pada teško.„Radimo i za praznik da nam se poboljšaju uslovi i da nam bude bolje, da proizvedemo što više bakra. Želimo da se i ova nova topionica privede kraju i da time i našem gradu bude bolje“, naglašava Dumitrović.

Upravnik Topionice Saša Radulović ističe da je proizvodnja u prva četiri meseca bila stabilna, uz povećanje proizvodnje anodnog bakra u nekim razumnim granicama.

"Pri tom smo ostvarili tehnološko iskorišcenje od 94,3 odsto, a vremensko iskorišcenje postrojenja od 96,7 odsto, što je izuzetan rezultat s obzirom na teške meteorološke uslove. Iskoristio bih priliku da zamolim građane za toleranciju u slucajevima kada dolazi do povecane koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu", rekao je Radulović.

On je naglasio da nijedan činilac proizvodnog lanca, odnosno lanca upravljanja ne shvata olako ekologiju u gradu."S druge strane, imamo ovde gradilište nove topionice i fabrike sumporne kiseline gde radi veliki broj radnika i kojima moramo da obezbedimo uslove da bi mogli kvalitetno da rade posao. S treće, imamo proizvodnju koja je osnov za sve. Proizvodnja nam nije alibi za ekologiju, ali zaista pravimo velike kompromise da bi proizvodnja nesmetano išla dalje“, kaže Radulović, koji je radnicima čestitao praznik uz poziv da svi u narednom periodu budu posvećeniji poslu i porodicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track