PARAĆIN: Demineri pronašli 109 neeksplodiranih granata i bombi!
Foto: Beta

Razminiravanje

PARAĆIN: Demineri pronašli 109 neeksplodiranih granata i bombi!

Srbija -
Radi se o eksplozivnim ubojitim sredstvima različitih kalibara i namene, pronađenim na raznim dubinama, iz magacina Vojske Srbije u kojima je 19.oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara ali i jednoj avionskoj bombi iz Drugog svetskog rata

PARAĆIN - Pripadnici mešovitog rusko-srpskog odreda ruske Federalne agencije za humanitarno razminiranje "Emerikon" za mesec dana koliko traje razminiranje na lokalciji "Paraćin 6" pronašli su 109 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Radi se o eksplozivnim ubojitim sredstvima različitih kalibara i namene, pronađenim na raznim dubinama, iz magacina Vojske Srbije u kojima je 19.oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara ali i jednoj avionskoj bombi iz Drugog svetskog rata, izjavio je direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

Pregledano je 82.389 kvadratnih metara a na lokaciji trentno radi 21 deminer i plus tri vođe tima, kontrolori kvaliteta, dodao je on.

Deminere u radu prekida kiša, ali oni svoj posao obavljaju profesionalno i maksimalno korektno, istakao je Jovanović i napomenuo da je reč o veoma teškom terenu, na kome ima i dosta komunalnog otpada.

Reč je o projektu "Paraćin 6" površine 418.860 kvadratnih metara nedaleko od bivšeg vojnog magacina koji je eksplodirao i izgoreo te godine na paraćinskim utrinama na Karađorđevom brdu a koje će biti pregledano do septembra.

"Odred dejstvuje od 2008. godine a ovo je šesta godina od kada je angažovan u Srbiji i do sada je očistio 3,7 miliona kvadratnih metara zemljišta. Pronađeno je oko 12.000 neeksplodiranih ubojitih sredstava", rekao je Jovanović

On je podsetio da "Emerikon" petu godinu za redom, veoma uspešno, čisti povrsinu oko bivših vojnih skladišta Paraćin.Na ovom području, svega četiri kilometra od centra Paraćina, bilo je zagađeno 7,5 miliona kvadratnih metara zamljišta.Saradnja sa "Emerikonom" traje od 2008. godine, prvo sa lokacije kod Niša a posle i Paraćina.

Reč je o agenciji sa najboljim kadrovima, najsavremenijom opremom a sve kontrole očišćenog terena su pokazale da je razmniranje obavljeno u skladu sa međunarodnim standardima.

Sve aktivnosti "Emerikona" u Srbiji finansira Vlada Ruske Federacije, napominju u Centru.Potpisan memorandum između Centra za razmniranje i "Emerikona" važi do 2022. godine, a zaključno sa 2015. godinom za njihovo angažovanje su uplaćena sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track