PREŠLA GRANICU: Sava preti Sremskoj Mitrovici
Foto: Printskrin

Srbija pod vodom

PREŠLA GRANICU: Sava preti Sremskoj Mitrovici

Srbija -
Usled obilnih padavina i izlivanja kanala Kudoš i Čikas koji idu sa Fruške gore reka Sava kod Sremske Mitrovice raste iz minuta u minut, a do uveče se očekuje poplavni talas od 850 centimetara, što je samo 10 centimetara od visine Gradskoj keja podignutog 1976.

Sava kod Sremske Mitrovice danas je prešla granicu vanredne odbrane od poplava od 750 centimetara i oko podne zapretila da se izlije u naselje ''Stari most''.Usled obilnih padavina i izlivanja kanala Kudoš i Čikas koji idu sa Fruške gore reka Sava kod Sremske Mitrovice raste iz minuta u minut, a do uveče se očekuje poplavni talas od 850 centimetara, što je samo 10 centimetara od visine Gradskoj keja podignutog 1976.godine.

Gradonačelnik Branislav Nedimović prekinuo je radnu posetu Sloveniji i sa članovima Opštinskog štaba za vanredne situacije obilazi sva ugrožena mesta. Uveden je novi broj telefona: 022/618-261 na koji građani mogu prijavljivati štetu izazvanu nevremenom.

Foto: Facebook/Nena Simov
Foto: Facebook/Nena Simov

- Očekuju nas još veće količine padavina i ozbiljni problemi. Zasad se reka nigde nije izlila. Zapretila je naselju ''Stari most'', ali smo brzo reagovali, te zaprečili propust kod starog pontonskog mosta i postavili čelične talpe i vreće sa peskom - izjavio je Nedimović, dodavši da će se po potrebi angažovati i vojska iz kasarne ''Pinki'', kao i dobrovoljci.Duž Gradskog keja okupljeni su uznemireni Mitrovčani koji sa zebnjom posmatraju nabujalu Savu. Stariji meštani vele da dosad nikad nije dostigla ovako visok vodostaj. - Visina odbrambenog nasipa je 860 centimetara i od kada je izgrađen odolevao je svim naletima reke. Ali se ovako nešto ne pamti. Sinoć smo zahvaljujući brzoj akciji naših članova i solidarnosti ''Sirmiumstila'' koji nam je darivao sajle, privezali svih 100 čamaca, glisera i jahtica naše marine. Nabujala reka pretila je da za sobom odvuče nekoliko tona gvožđurije i načini ogromnu štetu - kaže Zlatko Zrilić, predsednik Motonautičkog kluba ''Sava'' i direktor marine kod naselja ''Stari most''.

http://www.youtube.com/watch?v=8kulwo7JUHc

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track