POSLEDNJA ODBRANA: Šabac čuvaju dobrovoljci i 200 kadeta
Foto: Zorana Jevtić

Voda progutala pola zemlje: Katastrofa kakvu Srbija ne pamti

POSLEDNJA ODBRANA: Šabac čuvaju dobrovoljci i 200 kadeta

Srbija -
Pomažemo svom narodu, to nikad nije teško, poručio Goran Jancić, kadet treće godine
1 / 3

BEOGRAD - Da se ne ponovi Obrenovac.Šabac je sinoć bio pod naletom vodene stihije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Poplavni talas Save trebalo je da pogodi mačvansku varošicu između 19 i 19.30 sati.Porast vodeSava je juče prvo rasla do 30 centimetara za jedan sat, da bi oko podneva usporila na desetak centimetara, što je bilo samo zatišje pred buru. I to nije kraj, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, veći porast vodostaja moguć je sve do sutra.Oko 10.000 dobrovoljaca u noći između četvrtka i petka izgradilo je kilometre nasipa, a isto toliko došlo ih je i sinoć. Najkritičnije tačke su u Crnoj Bari, Čevrntiji i oko silosa. Od juče ujutru na terenu je 200 kadeta druge i treće godine Vojne akademije.- Pomažemo svom narodu, to nikad nije teško. Ovde smo od sedam jutros i ostaćemo koliko treba - poručio je Goran Jancić, kadet treće godine, koji je s drugovima sprečavao Savu da poplavi fabriku đubriva „Eliksir Zorka“ i naselja iza nje.Juče su tokom dana ojačavani bedemi na kritičnim tačkama.- U Šapcu se Sava neće izliti, to garantujem - poručio je juče general Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije i šef Kriznog štaba u Šapcu.Kritične tačkeOn je s Bratislavom Gašićem, ministrom odbrane, obišao crpnu stanicu „Čevrntija“ kod sela Drenovac, gde je u dužini od pet kilometara jedna od kritičnih tačaka. Ministar je poručio da postoji nekoliko opasnih tačaka, ali da se nada da će svi bedemi izdržati.- Ovo su pravi junaci Srbije! Policija, Žandarmerija, kadeti Vojne akademije, posebno ova deca, koja rade bez odmora. Hvala i dobrovoljcima koji su noćas podigli kilometre nasipa. Nadamo se da ćemo izbeći katastrofu kao u Obrenovcu - rekao je Gašić.

Sremska Mitrovica: Preventivna evakuacijaNa sastanku Kriznog štaba u Sremskoj Mitrovici doneta je odluka da se na nivou reke Save od 857 centimetara počne s evakuacijom dela naselja koji se nalazi u blizini reke. Predsednik Sremske Mitrovice i opštinskog štaba Branislav Nedimović rekao je da je doneta odluka o preventivnoj evakuaciji pojedinih ulica i u Laćarku, a da postoji mogućnost evakuacije u mestu Martinci.- Ovo je izuzetno teška odluka, ali je morala biti doneta jer ne želimo da dovedemo u opasnost bilo čiji život - kazao je Nedimović.Sinoć je započeta i evakuacija pacijenata iz bolnice u Sremskoj Mitrovici. Najpre su evakuisani pacijenti koji su u životnoj opasnosti, a potom nepokretni i pokretni bolesnici.(B. B.)

Kosjerić: Klizišta gutaju kuće i puteveONajmanje 300 klizišta koja se otvaraju na sve strane presekla su puteve u kosjerićkom kraju, hiljade kubika zemlje i kamenja klize i odnose puteve, odsečeni su Godečevo, Varda, Brajkovići, Seča Reka...- Hitno smo zatražili od vojske da nam uputi nekoliko jedinica inženjerije. Ostalo nam je još malo goriva, ljudi i mašine su na izmaku snaga. Ogromno klizište prosto je odnelo put Varda-Godečevo. Zemlja koja klizi nosi kuće, pomoćne objekte - kaže predsednik opštine Milijan Stojanić.

(Z. Š.)

Krupanj: Potpuno odsečeni od svetaKrupanj je već nekoliko dana praktično odsečen od ostatka zemlje bez vode i struje. Građani su u izuzetno teškoj situaciji, danima mole za pomoć koja ne može da stigne jer je put od Loznice preko Stolica u prekidu zbog odrona, dok je drugi preko Zavlake takođe prekinut zato što se srušio most u tom mestu. Evakuisani građani su noć proveli u prihvatnim centrima u Krupnju i u motelu „Pegaz“. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da su pripadnici kriznog štaba tek juče ujutru uspeli da stignu u grad, gde je 200 kuća sravnjeno sa zemljom, a građanima su najpotrebniji voda za piće i hrana.

Neobična saradnjaROBIJAŠI I POLICAJCI BRANILI SILOSEIgor Grčić iz Lazarevca dve noći je branio svoj grad, a onda je bio i u Obrenovcu, da bi preksinoć došao u Šabac.- Čekali smo više od četiri sata da nas rasporede. Totalna dezorganizacija, nigde džakova i lopata. Oko dva posle ponoći došli smo kod silosa, bio je samo jedan red džakova, a voda je nadirala. Između 200 i 300 udarnika, civila, policajaca iz Novog Pazara i robijaša spaslo je Šabac - u jednom dahu je ispričao Igor za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja