Vučić zahvalio ljudima koji brane nasip na Savi kod Šapca
Foto: KURIR

Najkritičnije mesto

Vučić zahvalio ljudima koji brane nasip na Savi kod Šapca

Srbija -
On je rekao da je od veće štete naselja duž Sava u Srbiji spaslo izlivanje reke kod Županje u Hrvatskoj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas deo nasipa na Savi kod Šapca na najkritičnijem mestu kod silosa i tom prilikom zahvalio ljudima koji su dizali nasip u dužini od 25 kilometara.

On je rekao da je od veće štete naselja duž Sava u Srbiji spaslo izlivanje reke kod Županje u Hrvatskoj.

"Očekujemo da će maksimum vodostaja biti oko 670 centimetara, a govori se da bi nasip mogao da izdrži i 685 centimetara. Trenutno se voda povlači, ali nas očekuje još jedan talas kada se voda u Županji vrati u korito", rekao je premijer braniocima Save i novinarima.

Vučić je ponovi da je najkritičnije stanje na Savi, kod Obrenovca i da je do sada pronađeno 12 žrtava poplave u Obrenovcu i da se pretpostavlja da će taj broj biti veći.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se očekuje da će krtično biti do noćas i da "treba izdržati do ponoći".

"Iz daljine se vidi da nasip u Šapcu deluje stabilno i da su ljudi uložili dosta truda", rekao je Stefanović.

Na Savi kod Šapca oko 16.30 vodostaj je bio 654 centimetra, reka je u stagnaciji, a maksimalan vodostaj od 665 centimetara dostignut je tokom noći između subote i nedelje.

Nasipe na toku Save u reonu Šapca, u dužini od oko 25 kilometara, ojačavalo je vrećama s peskom 6.000 građana tog grada, dobrovoljaca iz Beograda i drugih gradova Srbije, pripadnika vojske i policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track