Svetska zdravstvena organizacija: Situacija u Srbiji tragična, dezinfekcija obavezna!
Foto: Stevan Bankovic KURIR

Mere za očuvanje zdravlja

Svetska zdravstvena organizacija: Situacija u Srbiji tragična, dezinfekcija obavezna!

Srbija -
Videli smo ozbiljne posledice poplava koje se ogledaju kako na ekonomskom planu, tako i u haosu u čitavoj zemlji

BEOGRAD - Situacija u Srbiji je tragična, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upravo procenjuje stanje, pre svega u vezi sa snabdevanjem pijaćom vodom i sanitarnim uslovima, kako bi predložila mere u cilju očuvanja javnog zdravlja, rekao je danas visoki predstavnik SZO Oliver Šmol u izjavi Tanjugu."Situacija u Srbiji je zaista tragična, videli smo ozbiljne posledice poplava koje se ogledaju kako na ekonomskom planu, tako i u haosu u čitavoj zemlji", izjavio je Šmol, programski menadžer Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje SZO, koji je došao u Srbiju.

"Naša misija ovde je da procenimo zdravstvenu situaciju vezanu za poplave, pre svega što se tiče snabdevanja bezbednom pijaćom vodom i sanitarnih uslova", objasnio je u Institutu za javno zdravlje Srbije ovaj stručnjak za prenosive bolesti, zdravstvenu bezbednost i okruženje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić izjavio je Tanjugu da je SZO preko svog direktora za Srbiju već pokrenula aktivnosti. "Visoki predstavnik te organizacije došao je u Beograd da zajedno izvršimo presek stanja i potrebnih stvari, lekova i stvari za dezinfekciju koji će kao pomoć SZO doći veoma brzo", istakao je on. "Pošto smo visokotehnološki razvijena zemlja, mi želimo da i standard usluga i svega potpuno bude na nivou kakav ima naša medicina i uopšte zdravstvena služba", istakao je Đukić, koji je zaključio da je pomoć SZO i njene kancelarije zbog toga izuzetno značajna.

Šmol je objasnio da Evropski centar za prirodnu sredinu i zdravlje SZO pruža savete Institutu za javno zdravlje Srbije i Ministarstvu zdravlja o merama koje treba primeniti kako bi se očuvalo snabdevanje bezbednom pijaćom vodom i obezbedili sanitarni uslovi u cilju održanja javnog zdravlja čak i sada kada se se Srbija suočava sa teškim posledicama posle poplava.

"U tom smislu razmatramo moguće mere koje treba preduzeti kako bi se zaštitilo javno zdravlje, kao i mere čišćenja koje moraju da uslede nakon poplava, nadamo se u narednim danima", kazao je on. Šmol je naglasio da je, kada se evakuisani stanovnici vrate u svoje domove i počnu sa čišćenjem, obavezno moraju da imaju na umu da bi talog koji je voda nanela u njihove kuće mogao biti zagađen, bilo usled izlivanja kanalizacije ili toksičnim hemikalijama.

"Zato je veoma važno da, po povratku kućama, stanovnici primenjuju higijenske mere najbolje što mogu, na primer da redovno peru ruke i održavaju ličnu higijenu na visokom nivou, ali i da savetuju decu da se nipošto ne igraju u vodi jer može biti zagađena", istakao je stručnjak SZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track