Akumulacije spremne za prijem vode iz Save i Dunava
Foto: Beta

Poplave u Srbiji

Akumulacije spremne za prijem vode iz Save i Dunava

Srbija -
Ovih dana gotovo sablasno deluju sprudovi na Dunavu uzvodno od najveće hidroelektrane, pa sve do Golupca, što je viđeno poslednji put u proleće 1970. godine kada je počelo da se puni akumulaciono jezero

BEOGRAD - Hidroelektrana "Đerdap" 1 kod Kladova i hidroelektrana "Đerdap 2" kod Negotina spremno dočekuju novi talas većih dotoka iz Save, Drine i Dunava, jer su već od prvog nailaska većih količina voda ispražnjene akumulacije do Golupca i izmedu dve elektrane.

Ovih dana gotovo sablasno deluju sprudovi na Dunavu uzvodno od najveće hidroelektrane, pa sve do Golupca, što je viđeno poslednji put u proleće 1970. godine kada je počelo da se puni akumulaciono jezero.

I u Malom i Velikom kazanu može se videti neobična pojava kako je nekad voda ključala. Brodovi se jedva probijaju od Kladova do Golupca, sa po jednim objektom koji guraju uzvodno, zbog velike brzine vode. Dunav je sada u takozvanom prirodnom toku.

Proizvodnja na HE "Đerdap 1“ je smanjena za 30 odsto, a na HE "Đerdap 2" je tek na dvadesetak procenata od ukupne instalisane snage.

Trenutno je dotok oko 12.500 kubnih metara u sekundi, a kako se predviđa u narednih nekoliko dana će to povećanje biti za svega 300 kubnih metara u sekundi.

Kada se to uporedi sa najvećim zabeleženim dotokom u aprilu 2006. godine, dotok Dunava će biti za gotovo 3.500 kubnih metara manji nego kada je bio do sada najveći zabeleženi priliv voda, ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track