VEROVALI ILI NE: Požegu zadesila poplava na isti dan kao i pre 49 godina!
Foto: Printscreen RTS

Istorija se zaista ponavlja

VEROVALI ILI NE: Požegu zadesila poplava na isti dan kao i pre 49 godina!

Srbija -
Imali smo srećnu okolnost da je u dve požeške kasarne bio puk vojske, koja je odmah regaovala, kaže Milovan Stojković, sekretar opštine 1965. godine

POŽEGA - U četvrtak 13. maja 1965. godine, požešku opštinu, nakon sedmodnevne kiše, zahvatio je poplavni talas i izlivanje tri reke Skrapeža, Đetinje i Zapadne Morave."Imali smo srećnu okolnost da je u dve požeške kasarne bio puk vojske, koja je odmah regaovala kad je sve ovo bilo poplavljeno, kada je Skrapež nabujao, Đetinja, istovremeno, požeška kotlina u to vreme bila je jezero", kaže Milovan Stojković, sekretar opštine 1965. godine.

Od 2005. godine u Požegi nema stacionirane vojske, a poplavni talas ponovo je zapretio toj opštini.

Tačno 49 godina kasnije, u četvrtak 15. maja 2014. godine, Požega je izbegla poplavu širih razmera, zahvaljujući bedemu koji je projektovalo Vodoprivredno preduzeće "Morava" iz Čačka 1966. godine.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Bedem koji je projektovan za stogodišnje, a odoleo je ovih dana i hiljadugodišnjim padavinama, projetkovao je inžinjer Radomir Vasilijević.

Direktor vodoprivrednog preduzeća Morava, Rade Radovanović kaže da je bedem u Požegi izgrađen za godinu dana priručnim sredstvima. Slični projekti sada se mogu završiti mnogo brže moćnim mašinama i stručnjacima koje Srbija ima.

"Mi smo u Čačku tačno znali, mogla je da dođe kompletna Žandarmerija i kompletan Štab za vanredne situacije. Samo je zahvaljujući nama odbranjen Čačak, zato što smo znali ta slaba mesta i gde treba intervenisati. Isto tako za Požegu. Znači, treba staviti na papir i odrediti prioritete, znate. Za mene je za jedan grad bitno zaštita grada, saobraćajnice, da građani imaju struju i vodu", kaže direktor V.P. "Morava" Čačak dip. inž. građ. Rade Radovanović.

Sada je pravi trenutak da se iskoristi pozitivna energija i širom Srbije izgrade i ojačaju nasipi i odbrambeni bedemi. Istorija se ponavlja, ali naredni poplavni talas treba dočekati spremnije.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track