UŽIVO POPLAVE OBRENOVAC: 11 ekipa radi dezinfikaciju Obrenovca!
Foto: Tanjug

Vanredna situacija

UŽIVO POPLAVE OBRENOVAC: 11 ekipa radi dezinfikaciju Obrenovca!

Srbija -
Došli smo da pomognemo, ovde je pet ekipa iz Kosovske Mitrovice i dve iz Gračanice. Radićemo na dezinfekciji vanjskog, ali i unutrašnjeg terena, naveo je direktor Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice Milovan Krivokapić
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Republički štab za vanredne situacije odlučio je da se danas pre podne autobusima vrate svi iseljeni stanovici Bariča, a deo Obrenovčana će se vratiti u svoj grad kako bi pomogli u čišćenju. U Obrenovcu je i pet ekipa iz Kosovske Mitrovice i dve iz Gračanice koje su angažovane na asanaciji terena.

16.29 - Jedanaest ekipa zavoda za javno zdravlje i instituta iz Srbije počelo je jutros sanaciju terena u Obrenovcu. Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da su na terenu timovi specijalizovani za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i da su oni kordinisani u okviru Štaba za vanredne situacije u Obrenovcu.

Osim timova iz zavoda i instituta u asanaciji terena učestvuje i Zavod za biocide iz Beograda i Gradski sekretarijat za životnu sredinu. "Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija obavljaju se u nekim delovima Obrenovca gde nema vode i gde je očišćen mulj. Dok se voda ne povuče ne mogu se raditi poslovi", objašnjava Ilić.

Stručni timovi su iz zavoda u Vranju, Leskovu, Somboru, Pančevu, Kosovskoj Mitrovici, zatim iz instituta u Kragujevcu i Nišu.Iz Instituta u Nišu jutros su krenule tri specijalizovane ekipe, dve ekipe su za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dok je jednu ekipu čine specijalisti higijene i epidemiologije i oni su otišli u Šabac u Koceljevu.Kada će posao epidemiologa biti završen, Ilić kaže da zavisi od povlačenja vode i ukoliko se u Obrenovcu stvore uslovi posao može da se završi za dva dana. Epidemiološki timovi osim Obrenovca nalaze su i u Ljuboviji, Koceljevi, Čačku i sa kolegama iz zavoda obavljaju poslove na terenu, posebno u seoskim područjima gde su se već povukle vode.

U Bariču bez većih problema - nedostaje voda za piće.

12.57 - U Bariču život se lagano normalizuje, građani koji su napustili deo tog mesta zbog narasle Save, ali i lokalnih reka, vraćaju se u svoje domove.Struje ima, ali je puštena samo tehnička voda, dok gradski prevoz do Beograda funkcioniše, a prodavnice su snabdevene.

"Bilo je puno evakuisanih i puno poplavljenog - masa vode od baričke reke došla je do Save ...", kaže meštanin Ranko Đulafić.

Narod stiže u Barič, vraća se, nismo polavljeni od Save već od Male Moštanice koja je išla kanalom i prelila se, kaže on.Meštanin Radomir Golijan kaže da je na početku bilo malo kritično jer je Barička reka kod Male Moštanice, pri dnu, "malo izašla iz korita ali nije bilo većih problema".Potom, kada je kod Zabrežju voda probila nasip onda je narod počeo da povlači iz donjeg dela Bariča... "a sada je situacij već normalna i svet se vraća kući i normalno radi", dodaje on.Golijan kaža i da je sve vreme bio u Bariču i objasnjava da se "gornji deo Barica, koji se nalazi na brdu nije iseljavao "a oni dole su se iselili, a sada se svi vraćaju tako da nema problema".Lucijan Merc iz Beča, čija porodica je bila u Velikom Polju kod Obrenovca kaže da je čamcem spasio porodicu i komšije iz tog mesta a potom došao kod prijatelja u Barič.

"Spasao sam i ceo komšiluku... bilo ih petoro na spratu, a voda je bila došla skoro do vrha prvog sprata", priča on dodavši da se posle čamcem prebacio do Doline odakle je stigao u Barič. Iz Bariča sam se, kad su javili da voda dolazi, evakuisani i prespavali u motelu, a evo sada smo se vratili kod prijatelja u Barič...,priča Merc." U Bariču je sve mirno, u Velikom Polju ima još vode, kod majke je bilo 20 do 30 ovaca ostalo u šupi i sve se udavilo, kod komšije je bilo dosta ovaca...", svedoči on.

10.57 - Ekipe u Obrenovcu nastavljaju čišćenje grada.

08.26 - Gradski sekretar za poljoprivredu Ivan Sočo izjavio je da su na teritoriji Beograda, do sada raščišćeni svi tereni koji su bili pristupačni, a na kojima su se nalazili leševi uginulih životinja, dodajući da je istovremeno obavljana dezinfekcija terena.Sočo je rekao da su Gradski štab za vanredne situacije i Uprava za veterinu, očistili Grocku i Lazarevac, jer je teren tamo bio pristupačan.U Obrenovac su, kako je dodao, došli u nedelju i tada su počeli sa raščišćavanjem terena, a za četiri dana je završena asanacija u najgrubljem terenskom smislu, odnosno završeno je odnošsenje leševa sa pristupačnog terena.

"U isto vreme, dok smo sklanjali leševe životinja, obavljana je dezinfekcija tih oblasti u kojima su se te životinje našle. Nismo mogli da uradimo terene koji su još poplavljeni", rekao je Sočo dodajući da postoje dva velika problema - farma tovnih junadi u Velikom Polju do koje se ne može prići i farma živine sa 48.000 potopljenih brojlera.

Prema njegovim rečima, asanacija pristupačnog terena u veterinarskom smislu je završena i sada su ostali nepristupačni tereni, a dok se voda potpuno ne povuče ne može se govoriti o potpunom čišćenju i sređivanju terena.

08.11 - Direktor Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice Milovan Krivokapić rekao je da u situacijama kakva je sada u Obrenovcu, standardne procedure ne važe i da će njegove ekipe raditi na dezinfekciji grada nakon hemijske dezinfekcije, odnosno na "očišćenom terenu".

"Došli smo da pomognemo, ovde je pet ekipa iz Kosovske Mitrovice i dve iz Gračanice. Radićemo na dezinfekciji vanjskog, ali i unutrašnjeg terena", rekao je on.

Inače, Obrenovac je i jutros praktično pod blokadom policije i vojske, a ekipa Tanjuga je stigla do prostora oko hotela Obrenovac, a u sam grad i dalje nije moguće ući.

07.53 - Ministar rada Aleksandar Vulin, na ulazu u Mislođin, izjavio je da se obavlja čišćenje Obrenovca."Dezinfekcija i deratizacija su u toku. Obišao sam sedam ekipa koje su stigle iz Kosovske Mitrovice. Proradilo je veliko srce Srbije i oni su tu da pomognu. Prva briga sada nam je da zdravstveno svi budu dobro i da se ne pojavi zaraza. U pojedine delove Obrenovca će biti omogućen povratak. Obrenovac je veliki grad možete da zamislite količinu pacova i različitih glodara koje je voda tu donela i sada ostavila na suvom", naveo je ministar.

"I dalje ostaje apel - nemojte se vraćati u svoje domove dok vam se ne kaže da je to bezbedno, a to znači da se voda povukla, da su kuće hemijski tretirane i da nema opasnosti od rušenja", kazao je Vulin.

07.05 - Iz Sofije je stiglo 11 cisterni sa šmrkovima kao pomoć gradu Beogradu, a te cisterne i bugarski dobrovoljci će danas ujutru otići u Obrenovac, gde će učestvovati u čišćenju delova grada iz kojih se povukla voda.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, cisterne je poslao Dimitar Borisov iz Sofije, vlasnik kompanije "Titan International Holding", koja odnosi komunalni otpad u Sofiji i više gradova Bugarske.

Borisov je čelnicima Skupštine grada obećao da će u narednim danima poslati još 11 cisterni koje se nalaze u drugim gradovima Bugarske.

Bugarske cisterne i dobrovoljce sačekao je v.d direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Svetozar Veselinović, a on će ih ujutru ispratiti u Obrenovac, zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Foto: Beta
Foto: Beta

06.55 - Povratak se očekuje oko 10 časova u organizaciji križnog štaba za vanredne situacije i njihovim resursima, rekao je načenik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

"U Bariču sada postoje kompletni uslovi za povratak žitelja tog mesta, nema poplavljenih objekata, struja je puštena i radujemo se činjenici da će bar jedan deo sugrađana biti ponovo u svojim domovima", rekao je Marić.

On je naveo da se tokom dana očekuje i povratak jednog broja Obrenovčana, muškaraca koji će organizovano u pratnji policije otići u one delove grada koji su potpuno bezbedni i, kako je naveo, u svakom drugom segmentu higijenski drugačiji od onih koji su ugroženi.

Ta mera je doneta kako bi se muški žitelji uputili u akciju koja traje u Obrenovcu, a to je, prema rečima Marića, čišćenje ulica, stanova...

"Ima tu puno posla i psihološki je dobro da ljudi budu u svojim domovima, a da mi s druge strane znamo da su bezbedni", rekao je Marić.

06.49 - Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je vlasnike ili zakupce lokala iz pojedinih ulica u Obrenovcu, da danas do devet sati ujutru budu ispred tih objekata.MUP je u saopštenju pozvao vlasnike ili zakupce lokala iz Ulice Miloša Obrenovića - od Kralja Petra do Ljube Nenadovića, Ulice Vojvode Mišića - od Kralja Petra do Ljube Nenadovića i Ulice Vuka Karadžića - takođe od Kralja Petra do Ljube Nenadovića. Takođe su pozvani i vlasnici ili zakupci lokala iz poprečnih ulica: Gembeševa, Knez Mihajlova, Zdravkovićeva, Ljube Nenadovića i Kralja Petra.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track