Igrište obeležilo 100 godina od početka prvog svetskom rata
Foto: Milen Đorđević

Sećanje na predake

Igrište obeležilo 100 godina od početka prvog svetskom rata

Srbija -
Selo danas ima samo 25 stanovnika a meštani kažu da su se za obeležavanje ove godišnjice odlučili jer je iz njihovog sela u rat otišlo 17 mladića a vratila su se samo trojica
1 / 5 Foto: Milen Đorđević

KURŠUMLIJA- Malo planinsko selo Igrište u opštini Kuršumlija obeležilo je danas 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Selo danas ima samo 25 stanovnika a meštani kažu da su se za obeležavanje ove godišnjice odlučili jer je iz njihovog sela u rat otišlo 17 mladića a vratila su se samo trojica.

Manifestacija je počela himnom Bože pravde, koju je otpevao hor meštana i podizanjem zastave sela, specijalno dizajniranom za ovu priliku.Meštane i goste pozdravio je predsednik Organizacionog odbora manifestacije Slobodan Urošević, koji je pojasnio da su odlučili da obeleže 100 godina od Prvog svetskog rata kako bi se odužili svojim precima koji su dali živote za slobodu.

O ratnom putu 17 mladića govorio je meštanin Života Jevremović, koji je ispričao kroz koje su sve bitke prošli ovi mladići. Posebno emotivan bio je govor jednog od najstarijih meštana sela Radule Jevremovića, koji zapamtio šta mu je o ispraćaju mladića u rat ispričao njegov otac, koji je tada imao 14 godina.-U centru sela organizovan je zajednički ispraćaj mladića u rat.

Dok su njihove majke i sestre plakale, ti momci su se zagrlili i sa pesmom otišli niz brdo ka Kuršumliji-ispričao je Todorović.Obeležavanju početka prvog svetskog rata u Igrištu prisustvovali su meštani i gosti, kao i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Radoljubom Vidićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja