SVILAJNAC: Život se vraća u normalu
Foto: Beta

Rade sve škole

SVILAJNAC: Život se vraća u normalu

Srbija -
Struju ima više od 98 odsto građana Svilajnca, a počelo je i snabdevanje tehničkom vodom, puštanjem jedne po jedne pumpe u rad

SVILAJNAC - Na teritoriji Svilajnca, nakon poplava, stanje se polako normalizuje, sve škole rade, osim Poljoprivredne, a veći deo grada ima struju i tehničku vodu.

U izjavi za medije predsednik opštine Predrag Milanović je naveo da su danas nastavu počele sve osnovne škole na teritoriji opštine i Srednja škola Svilajnac gde su stvoreni higijenski uslovi za rad.

"Jedino je u Poljoprivredno-veterinarskoj školi, koja je pretrpela velike posledice poplava, nastava odložena do daljnjeg, dok se šteta ne sanira i ne obezbede uslovi za boravak dece", rekao je Milanović.

Struju ima više od 98 odsto gradjana Svilajnca, a počelo je i snabdevanje tehničkom vodom, puštanjem jedne po jedne pumpe u rad.

"Stručne komunalne ekipe su stalno na terenu i proveravaju nivo i kvalitet vode, pa do kraja nedelje očekujemo i normalizaciju vodovodno-kanalizacione mreže", kazao je Milanović.

Nekoliko desetina ekipa komunalnog preduzeća svakodnevno uklanja smeće sa ulica, koga zbog velikog broja uništenih domaćinstava i imovine gradjana, ima u velikim količinama.

U toku je dezinfekcija javnih ustanova, javnih površina i privatnih domaćinstava.

"Najviše štete u razornom popolavnom talasu od javnih ustanova pretrpeo je gradski vrtić. Ova ustanova, koja zbrinjava oko 450 dece, u potpunosti je uništena", objasnio je Milanović.

On je rekao da je u sva tri objekta vrtića, ukupne površine 2.500 kvadrata, uništen kompletan inventar i oprema za rad, vrata i prozori su deformisani, pločice se odlepljuju, laminat se podigao, a zidovi su natopljeni vodom čija visina prelazi 1,5 metar.

"Voda se zadržala u objektu šest dana i trajno je uništila dečje krevetiće, stolove, stoličice, kuhinjski blok, vešeraj, kotlarnicu i administrativnu opremu. Da bi se gradski vrtić ponovo stavio u funkciju potrebno je dosta vremena i sredstava", ocenio je Milanović.

Sportska hala u Svilajncu je postala centar za humanitarnu pomoć, gde pristiže, razvrstava se i raspodeljuje sva pomoć koja stigne. Volonteri Crvenog krsta i radnici opštine danonoćno dežuraju.

Milanović je napomenuo da pomoć u vidu hrane, vode, garderobe i sredstava za higijenu stiže sa svih strana, ali da je opštini potrebna novčana pomoć kako bi se krenulo sa sanacijom ogromne materijalne štete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja