73 GODINE OD POGIBIJE: Piloti kraljevske avijacije dobijaju spomenik
Foto: Wikipedia

Branili nebo od nacističke avijacije

73 GODINE OD POGIBIJE: Piloti kraljevske avijacije dobijaju spomenik

Srbija -
Avijatičari su poginuli 10. aprila 1941. godine, kada su njihov avion presreli i oborili nemački lovci.Oni su krenuli iz Mostara, jedan je bio Slovenac iz Bele Crkve Dolenske, a drugi Borisavljević o kome nemamo bližih podataka. Sahranjeni su kraj potoka gde je njihov vazduhoplov pao, rekao je istoričar Jovan Radović

LUČANI - Dvojica pilota jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva, poginulim u Aprilskom ratu 1941. godine na području sela Milatovići u Dragačevu dobiće dostojna spomen obeležja 73. godine od smrti.

Udruženje “Bratstvo Jovan Bojović” napravilo je obeležja u znak sećanja na branioce našeg neba od nadmoćne nacističke nemačke avijacije koji će sutra biti postavljeni i osveštani na mestu njihovog stradanja.

Prema rečima predsednika Udruženja, istoričara Jovana Radovića, avijatičari su poginuli 10. aprila 1941. godine, kada su njihov avion presreli i oborili nemački lovci

."Oni su krenuli iz Mostara, jedan je bio Slovenac iz Bele Crkve Dolenske, a drugi Borisavljević o kome nemamo bližih podataka. Sahranjeni su kraj potoka gde je njihov vazduhoplov pao”, objašnjava on.

Kako kaže, spomenik je u vidu vojničkog krsta, a Udruženje ga je samo napravilo.

Na sutrašnjoj svečanoj ceremoniji biće prisutni predstavnici pilotskih jedinica vazduhoplovstva Vojske Srbije i sveštenstvo Žičke eparhije.

Radović kaže da “Bratstvo Jovan Bojović” okuplja 35 kuća između Ibra i Drine, posvećeno je zaboravljenim značajnim stvarima iz naše prošlosti, a spomen obeležje pomenutim pilotima je jedanaesto koje su podigli.

Nazvano je po komandantu Jovanu Bojoviću, koji je sa 106 ljudi pao u borbi sa Nemcima tokom Aprilskog rata 1941. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track