Voda za piće u Užicu možda iduće nedelje
Foto: Kurir štampano

Poboljšana situacija

Voda za piće u Užicu možda iduće nedelje

Srbija -
Već tri dana voda iz Fabrike vode i na mernim mestima u gradskoj mreži čista i ispravna, dok se broj nematoda značajno smanjio

UŽICE - Užičani bi sredinom iduće sedmice mogli da dobiju vodu za piće iz gradskog vodovoda što zavisi od rezultata ispitivanja vode, rekla je večeras direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje, Biljana Mijović.

U izjavi posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Mijović je "ključnom" označila činjenicu da poslednja četiri dana nema algi u ispitanoj vodi sa izvorišta Sušičko vrelo. Mijović je navela je već tri dana voda iz Fabrike vode i na mernim mestima u gradskoj mreži čista i ispravna, dok se broj nematoda značajno smanjio.

Broj tih organizama u vodi je svega tri do pet u uzorcima, dok je u vreme kada je zabranjena upotreba vode za piće, broj bio od 36 do 185 u jedinici vode, navela je direktorka užičkog Zavoda. Podsetila je da se pored bioloških obavljaju i druge analize užičke vode i u uzorcima nema toksina. Republička sanitarna inspekcija je 19. jula ove godine zabranila upotrebu vode iz gradskog vodovoda za piće i kuvanje hrane zbog koncentracije algi i nematoda u vodi iz izvorišta Sušičko vrelo, na Zlatiboru.

Krajem poršle godine zabranjeno je snabdevanje Užica sa jezera Vrutci zbog prisustva algi (cijanobakterija) u gradskoj vodi i naređeno čišćenje tog jezera, a vodovod je prešao na korišćenje aletrantivnog izvora, Sušičko vrelo, z ašta je Vosjka Srbije zimus izgradila poseban cevovod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja